Analyse: Tre udfordringer for Alternativets nye leder

Lederskiftet kan blive skæbnesvangert for Alternativet, vurderer DR's politiske korrespondent Christine Cordsen.

Findes der overhovedet et Alternativet uden karismatiske Uffe Elbæk, spørger Christine Cordsen. (Foto: Sophia Juliane Lydolph © Sophia Juliane Lydolph)

Når Uffe Elbæk den 1. februar træder tilbage som Alternativets leder, venter der hans afløser en gigantisk udfordring.

For Alternativet har mistet magien hos vælgerne, og stort set alle andre partier har overtaget partiets vigtigste mærkesag: Kampen for klimaet.

Lederskiftet kan blive den afgørende test, på om Alternativet er et langtidsholdbart politisk projekt, der også kan klare sig uden Uffe Elbæk.

Er der et Alternativ uden Uffe Elbæk?

Uffe Elbæk er ikke bare partileder for Alternativet. Uffe Elbæk er Alternativet. Partiet er hans personlige projekt, og det er i høj grad ham, vælgerne forbinder med den særlige ånd, som fra starten omgærdede Alternativet.

Derfor bliver det ekstra svært for den, der bliver valgt som ny partileder på et ekstraordinært landsmøde 1. februar.

Udover alle de sædvanlige vanskeligheder, en ny politisk leder altid står med, så bliver dette lederskifte også en test på, om Alternativet er et langtidsholdbart politisk projekt.

Eller om partiet i så høj grad red på tidsånden og Uffe Elbæks gennemslagskraft, at partiet ikke kan overleve et lederskifte.

Alternativet kæmper allerede nu mod spærregrænsen efter valgnederlaget i juni.

En politisk sejr – og hvad så nu?

Fra Alternativets start var det især to emner, der skabte den bølge, der i 2015 sendte Alternativet i Folketinget med ni mandater: Kampen for klimaet og ambitionen om at gøre op med den traditionelle politiske kultur.

Det sidste har partiet ikke haft den store succes med. Til gengæld er klimaet vokset til at blive det vigtigste politiske emne ved valget i juni i år, og for lidt over en uge siden indgik næsten alle Folketingets partier – minus Liberal Alliance og Nye Borgerlige – en aftale om en klimalov med ambitioner, som Alternativet for få måneder siden stod alene med.

Alternativet har fra starten villet være Danmarks klimaparti, men den drøm står de ikke alene med længere. (Foto: Philip Davali © Philip Davali)

En politisk sejr for Alternativet. Men også en udfordring. For hvad er Alternativets eksistensberettigelse, når stort set alle andre partier har tilsluttet sig partiets allervigtigste mærkesag?

Og hvordan skal Alternativet stille op ved næste valg? Pege på Mette Frederiksen som statsminister? Eller fortsætte den stærkt omdiskuterede strategi med at forsøge at stå uden for de to kendte blokke i dansk politik.

Valgresultatet i 2019 med en næsten halvering tyder ikke på, at vælgerne var begejstrede for Uffe Elbæks beslutning om selv at være statsministerkandidat.

Skandalesagerne og den tabte magi

Under Uffe Elbæks ledelse har Alternativet kæmpet med flere skandalesager. Der har været interne magtkampe, en festkultur med anklager om krænkelser og en kulturborgmester i København, der måtte trække sig.

I kølvandet på sagerne har flere markante politikere forladt Folketinget og helt meldt sig ud af partiet. Blandt dem er Josephine Fock, der var med til at stifte partiet, og René Gade.

Også den side af Alternativets første år er tæt forbundet med Uffe Elbæk og har udfordret den oprindelige begejstring, eufori og drøm om en ny og bedre politisk kultur.

Og også på det område får Alternativets nye leder en stor opgave med at genopbygge partiet og forsøge at genskabe magien hos vælgerne.

Se højde- og lavpunkterne i Uffe Elbæks politiske karriere her: