Analytiker: Dansk Folkeparti er hovedfjenden for Mette Frederiksen

Til gengæld er der lige nu en slags borgfred mellem Socialdemokraterne og regeringen, siger DR’s politiske analytiker.

Mette Frederiksen har allerede ved flere lejligheder gjort det klart, at hun gerne samarbejder med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på flere områder. (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

Der er stadig brug for arbejdsro for Socialdemokraternes nye formand, Mette Frederiksen, og derfor vil man ikke se den nye S-leder i de helt store offensiver mod regeringen lige med det samme.

Sådan lyder vurderingen fra DR’s politiske analytiker Karin Axelsson forud for det pressemøde, som Mette Frederiksen holder klokken 12 i dag i forlængelse af Socialdemokraternes sommergruppemøde i Silkeborg.

Det er samtidig sådan, man til dels skal se Mette Frederiksens kritik af Dansk Folkeparti og Kristian Thulesen Dahl, som hun afviste at danne alternative flertal med udenom regeringen. Det skete i et interview med Berlingske i søndags, hvor Mette Frederiksen gentog, at hun ikke vil hjælpe Dansk Folkeparti med at danne alternative flertal udenom statsminister Lars Løkke Rasmussens Venstre-regering.

- Hun ønsker ganske enkelt ikke at puste til det image, som Kristian Thulesen Dahl forsøger at skabe af sig selv som den her frie fugl, der som et andet politisk kinderæg kan gå ind og lave udlændingestramninger med regeringen, puste til befolkningens EU-skepsis med yderfløjene og så af og til springe sammen med Socialdemokraterne og pudse sin velfærdsprofil af sammen med dem, siger Karin Axelsson.

- Når hun så går ud med den her hårde melding, skaber hun også på den korte bane arbejdsro for sig selv til at forme sit eget projekt. Hun er næsten lige tiltrådt som ny formand, og hun har behov for tid til at finde ud af, hvad hun egentlig skal stå for som formand, siger hun.

En form for borgfred

Afvisningen af Kristian Thulesen Dahl som samarbejdspartner udenom regeringen handler samtidig om den kommende folkeafstemning om at erstatte det danske retsforbehold med en tilvalgsordning, lyder det.

Her står Mette Frederiksen og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) sammen om at anbefale et ja ved folkeafstemningen 3. december, mens Kristian Thulesen Dahl ønsker et nej.

- Hvis båden begyndte at rokke, fordi Mette Frederiksen fandt ud af at lave nogle løsninger med Kristian Thulesen Dahl - og dermed satte spørgsmålstegn ved hele regeringsprojektet, som Lars Løkke Rasmussen står for – ville det rod simpelthen være for alvorligt med den situation, vi står i lige nu, siger Karin Axelsson.

- På den måde kan man godt tale om, at der er en eller anden form for borgfred mellem Socialdemokraterne og Venstre, så længe vi ser frem mod den her folkeafstemning, siger hun.

En vis risiko

Foruden Mette Frederiksens udmelding i weekenden, uddybede politisk ordfører Nicolai Wammen i går Socialdemokraternes modvilje mod at samarbejde med DF i flere medier og sagde eksempelvis til Ekstra Bladet, at man ikke vil deltage i Kristian Thulesen Dahls ”julelege”.

Men der er en vis risiko forbundet med Socialdemokraternes strategi om ikke at åbne armene for Dansk Folkeparti, selvom det kunne bringe Venstre-regeringen i mindretal på en række områder, vurderer DR’s politiske analytiker.

- Der er ingen tvivl om, at DF vil elske at udfordre den her strategi det kommende halve år og forsøge at stille forslag, som vil tvinge Socialdemokraterne ud af busken på en række områder, som de har til fælles. Der kan S jo sagtens havne i et forklaringsproblem, hvor de skal forklare vælgerne, hvorfor de ikke vil gå ind og støtte noget, der så åbenlyst ligner en mærkesag for dem, siger Karin Axelsson.

- Men der skal man huske på, at Venstre i øjeblikket ikke er hovedfjenden for Socialdemokraterne. Det er Dansk Folkeparti, og der er Frederiksen og Løkke lidt i samme båd i forhold til, at de skal forsøge at kapre nogle af alle de vælgere tilbage, som DF har snuppet fra både Socialdemokraterne og Venstre, siger hun.

Facebook
Twitter