Analytiker: Højst usædvanligt hvis DF går mod regeringen

Dansk Folkeparti har meldt sig åben over for S-forslag om at sende penge fra omprioriteringsbidraget tilbage til kommunerne.

Dansk Folkeparti forsøger at presse regeringen forud for forhandlinger, lyder det fra Jens Ringberg. (Foto: søren bidstrup © Scanpix)

Det ville være højst usædvanligt, hvis Dansk Folkeparti bragte regeringen i mindretal om omprioriteringsbidraget.

Det vurderer DR’s politiske analytiker Jens Ringberg, efter Dansk Folkeparti tidligere i dag meldte sig interesseret i Socialdemokraternes forslag, der skal sikre, at pengene fra omprioriteringsbidraget kommer tilbage til kommunerne.

- Dansk Folkeparti vil bruge Socialdemokraterne til at lægge pres på Venstre-regeringen, som de selv støtter, mere end at de vil gå sammen med Socialdemokraterne i en slags knivtangsmanøvre uden om regeringen - det ville være meget meget usædvanligt, siger han.

Omprioriteringsbidraget pålægger kommunerne at spare en procent af budgettet eller sammenlagt 2,4 milliarder kroner årligt, hvorefter Folketinget kan beslutte, hvad pengene skal gå til.

Omprioriteringsbidraget

Omprioriteringsbidraget blev første gang kendt i Lars Løkke Rasmussens regeringsgrundlag og går ud på, at kommunerne frem til 2019 skal spare en procent af deres budget eller sammenlagt 2,4 milliarder årligt.

Herefter bliver det Folketinget, der kan bestemme, hvad pengene skal gå til. Lars Løkke Rasmussen har åbnet for, at de blandt andet kan gå til skattelettelser.

Kritikere heriblandt kommunerne selv frygter, at det vil komme til at gå ud over den nære velfærd som for eksempel ældre og handicappede.

Dansk Folkeparti var med til at indgå den oprindelige aftale sammen med resten af blå blok, men siger i dag, at de går ind for, at pengene skal omprioriteres til de svageste kommuner.

Med forslaget i dag mener Jens Ringberg, at Socialdemokraterne vil sætte fokus på, at Dansk Folkeparti støtter en regering, der i socialdemokratiske øjne skærer i den nære velfærd.

- De vil gerne udstille Dansk Folkeparti som nogen, der taler lidt med to tunger, altså som et parti, der gerne vil føre en slags socialdemokratisk politik i den offentlige debat, men samtidig holder liv i regeringen, siger han.