Analytiker: Meld- og Feld-spøgelset jagter Dansk Folkeparti igen

Sagen om det mulige misbrug af EU-midler martrer endnu engang Dansk Folkeparti, lyder det fra Jens Ringberg.

Anders Vistisen fra Dansk Folkeparti kan ikke få afklaret sin fremtid før efter nytår. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Det er yderst sjældent, at interne diskussioner i Dansk Folkeparti finder vej til offentlighedens ører igennem pressen, men denne sommer har været en undtagelse.

Partiets gruppeformand i EU, Anders Vistisen, har undret sig højlydt over, at det endnu ikke er afklaret, om han skal være spidskandidat eller ej ved valget til Europaparlamentet i maj næste år.

Ganske usædvanligt for et parti, der gør en dyd ud af være topstyret, lyder det fra DR Nyheders politiske analytiker, Jens Ringberg.

- Dansk Folkeparti er normalt et meget glat fungerende og topstyret parti, og det er de sådan set ret stolte af. Her får vi et lille indblik i, at der altså også er nogle diskussioner på de indre linjer, også om noget så vigtigt som, hvem der skal være spidskandidat til et valg, siger han.

Da næstformand Søren Espersen (DF) i midten af juni sagde til DR Nyheder, at Dansk Folkeparti først har sin spidskandidat på plads i starten af næste år, gik der ikke længe, før Vistisen kom på banen.

Han undrede sig i et interview med Politiken over, at der skal gå så lang tid, før en afløser for Morten Messerschmidt, der stiller op til Folketinget, kan udpeges.

- Jeg deler ikke den opfattelse, at det er den rigtige timing at vente, sagde Anders Vistisen.

I artiklen angav Dansk Folkepartis gruppeformandChristiansborg, Peter Skaarup, som forklaring, at sagen om det mulige misbrug af EU-midler, der undersøges af anti-svindelenheden Olaf, fortsat er uafklaret.

- Vi synes under alle omstændigheder, at det ville have været rart at få den sag afklaret, og det er ligesom det, der har gjort, at vi ville vente, sagde Peter Skaarup.

Spøgelset lever

Det strider imod, hvad Søren Espersen sagde til Ritzau for et par dage siden, efter at Anders Vistisen i et nyt interview med Avisen Danmark havde gjort det klart, at han enten bliver spidskandidat ved EU-valget - eller forlader politik.

- Jeg har ikke hørt, at vores opstillingsform - og hvornår vi afgør den - har noget som helst at gøre med Meld og Feld. Vi stiller en liste op på sandsynligvis ti personer. Den afleverer vi, som vi plejer, omkring efter nytår, sagde Søren Espersen.

Ifølge DR Nyheders politiske analytiker, Jens Ringberg, viser det, at Meld- og Feld-sagen bliver ved med at bide Dansk Folkeparti i halen.

- Det her er endnu et eksempel på, at Meld- og Feld-spøgelset vender tilbage og jagter Dansk Folkeparti igen og igen. Den her diskussion var ikke kommet, hvis ikke man havde haft hele Meld- og Feld-sagen, så derfor er det da en problematisk sag, siger han.

Ingen afklaring

Anders Vistisen fik for et par dage siden støtte fra partifællen Peter Kofod Poulsen, der i et interview med Avisen Danmark blandt andet giver udtryk for, at "jeg forstår hans (Anders Vistisens, red.) frustration".

Men om Dansk Folkepartis ledelse lige frem vil straffe Peter Kofod Poulsen for at blande sig og lade sagen vokse, er tvivlsomt, vurderer Jens Ringberg.

- Peter Kofod Poulsen er en rising star i Dansk Folkeparti og har selvfølgelig også en vis kredit, han kan trække på, og den er ret stor, så jeg tror ikke, det får konsekvenser for ham, siger DR Nyheders politiske analytiker.

Anders Vistisen har siddet som kasserer i Meld og indrømmede, at der er blevet "sjusket" med "formalia", når Dansk Folkeparti gennem Meld og Feld har brugt EU-penge på sommergruppemøder og andre aktiviteter.

Men han har hele tiden fastholdt, at der ikke er tale om misbrug.

I januar sidste år besluttede Vistisen at forlade to udvalgsposter i Europaparlamentet, der handler om kontrol med - og fordeling af - EU's budgetmidler.

DR Nyheder har været i kontakt med ledelsen i Dansk Folkeparti, men de ønsker ikke at kommentere sagen. Partiet holder sommergruppemøde i næste uge.

EU's antisvindelenhed, Olaf, er stadig i gang med efterforskningen af Dansk Folkepartis mulige misbrug af EU-midler. Det er uvist, hvornår en konklusion er klar til at blive præsenteret.

FacebookTwitter