Tema Eva Kjer Hansen-sagen

Analytiker: Ny minister bliver fredsmægler i blå blok

Den nye miljø- og fødevareminister skal stå i spidsen for tillægspakken, som vil være første test på samarbejdet mellem regeringen og støttepartierne.

Partilederne i blå blok (fra venstre af), Lars Løkke, Kristian Thulesen Dahl, Anders Samuelsen og Søren Pape, skal nu genetablere et godt samarbejde i blå blok. I den øvelse kommer den nye miljø- og fødevarerminister til at spille en central rolle, når den nye minister skal stå i spidsen for tillægspakken. (Foto: KELD NAVNTOFT © Scanpix)

Den nye miljø- og fødevareminister, som statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) formentlig udpeger i dag, kommer til at spille en rolle i forsoningen mellem partierne i blå blok.

Det mener Jens Ringberg, DR's politiske analytiker:

- Den største udfordring for den nye miljø- og fødevareminister bliver at samle blå blok igen.

- Ministeren skal stå i spidsen for tillægspakken, som vil være første signal om, at tilliden mellem regeringen, De Konservative, DF og LA er blevet genskabt.

Eva Kjer Hansen-sagen

Eva Kjer Hansen måtte trække sig som fødevare- og miljøminister, efter at de konservative havde udtrykt mistillid til hende, og der opstod en regeringskrise. Esben Lunde Larsen har nu overtaget ministerposten.

Gå til tema

Vurderingen fra Jens Ringberg bygger blandt andet på Lars Løkke Rasmussens udmelding lørdag, hvor han henviste til, at der skulle genoprettes et ordentligt samarbejdsklima mellem de fire partier efter et politisk drama, der endte med at Eva Kjer Hansen (V) trak sig som minister.

God tid til fredsmægling

Ifølge Jens Ringberg røbede lørdagens interview med statsministeren også, er der ikke er lagt op til en turbo fredsmægling i blå blok.

- Lars Løkke Rasmussen sender et signal til sin kommende miljø- og fødevareminister om, at vedkommende skal opbygge samarbejdet hen ad vejen, og at der ikke skal være mere ballade lige nu, siger han og fortsætter:

- Hvis et parti i blå blok mister tilliden til en siddende minister, så er der behov for at få talt ud, før det eksploderer i en ny ministerkrise.

K har løsere krav til tillægspakken

Når den nye miljø- og fødevareminister i den kommende tid skal forhandle en tillægspakke på plads med partierne bag Landsbrugspakken, er der heller ikke umiddelbart lagt op til seje forhandlinger.

- Det væsentligste for De Konservative var manglende tillid til Eva Kjer Hansen, og da hun nu bliver afløst af en ny, har de ikke så meget at skyde med, siger Jens Ringberg.

Venstre-politikerne Søren Gade, Jakob Ellemann-Jensen og Jacob Jensen kan ifølge tre politiske eksperter være forsigtige, men logiske bud på en ny miljø- og fødevareminister.