DR viser mandag aften dokumentaren 'Uffes Alternativ'.
Her har to instuktører fulgt Uffe Elbæk i fem år. En periode hvor politiske kommentatorer flere gange dømte Elbæk ude af politik.
Men Elbæks alternative parti overraskede ved folketingsvalget i juni 2015.
- Alternativet tog jo fusen på mange. Først ved at komme over spærregrænsen i målingerne, og derefter ved at få næsten 5 procent af stemmerne, siger DR’s politiske analytiker, Jens Ringberg.
Og nu viser de, at de godt kan finde ud af politik i praksis.
- De har benyttet to lejligheder til at demonstrere, at de sagtens kan finde ud af at operere i Folketinget og komme med i aftaler, siger Jens Ringberg.
- De var lynhurtige til at gå med i det store forlig om boligjob-ordningen sammen med regeringen og SF. Og de var med blandt ja-partierne, da Lars Løkke Rasmussen (V) præsenterede planerne om en dansk folkeafstemning om en tilvalgsordning til retsforbeholdet.
Hvis der er stille om partiet, så er det ifølge Jens Ringberg fordi, folkene i partiet fokuserer på at komme ind i arbejdsgangene på Christiansborg.
'Politisk stendød'
Kommentatorerne har gennem tiden været hårde over for Uffe Elbæks politiske projekter. Det fremgår af mandagens dokumentarfilm.
Da Hans Engell kommenterede Elbæks farvel til Radikale i 2013, lød det blandt andet, at Elbæk ikke havde en fremtid i politik.
- Det er en mand som i forvejen var politisk stendød. Hvis ikke Uffe Elbæk havde forladt de radikale nu, så var han under alle omstændigheder røget ud af Folketinget ved næste valg.
"Du skulle fandeme have holdt dig til det, jeg sagde. Du skulle ikke have åbnet den." Sådan lød det i 2012 fra en embedsmand til daværende kulturminister Uffe Elbæk (R) efter skæbne-samråd. Se klippet:
Også da da han stiftede Alternativet mødte han modstand.
- Der mangler simpelthen så meget brud og gennemslagskraft, at det risikerer at forsvinde fra mediernes overflade i løbet af ingen tid, og så forsvinder det jo endnu hurtigere fra vælgernes bevidsthed, sagde samfundsforsker Johannes Andersen sagde til DR2 Morgen.
Partiet indsamlede 20.000 underskrifter og kunne dermed stille op til Folketinget. Men her var dommen også hård.
- Han har ikke en chance. Ikke en chance, lød det fra tidligere særlige rådgiver Michael Christiansen i Tirsdagsanalysen på Tv2 News.
Flere andre steder gav politiske kommentarer ikke det nye parti mange chancer.
- 0,1 procent på at de kommer ind. De kommer ikke ind. Det er et amatørprojekt. 'Forget about it', lød det fra politisk kommentator Jarl Cordua i Besserwisserne på TV2 News.
Strammere organiseret end først antaget
DR’s politiske analytiker vurderer, at billedet af Alternativet som politiske organisation og bevægelse er blevet mere nuanceret efter folketingsvalget i juni 2015.
- Jeg har nu indtryk af, at Alternativet var bedre og strammere organiseret end det indtryk, man først fik, siger Jens Ringberg.
- Alternativets ledende folk var ikke naive. Man vidste hvilken retning, man ville udvikle politikken i. Det var ikke bare løs snak i politiske laboratorier.
Som det også fremgår af dokumentaren, var der en kreds omkring Uffe Elbæk, som forsøgte at holde øje med, hvad der foregik blandt kandidaterne før valget.
- De var parat til at agere, hvis der kom flimmer på skærmen fra enkelte folketingskandidater. Præcis som i andre partier. Også selv om Alternativet siger, man repræsenterer en ny politisk kultur, siger Jens Ringberg.
Udsagn om indvandrere fra Alternativets Uzma Ahmed fik før valget Uffe Elbæk til at tale med store ord. Se klippet:
Og der kom flimmer på skærmen, som partiledelsen måtte tage hånd om.
- Medierne gik også på jagt blandt Alternativets kandidater for at finde kontroversielle udtalelser. Det er også helt forventeligt, siger DR's politiske kommentator.
DR2 sender mandag aften kl. 20:45 dokumentaren og portrætfilmen 'Uffes Alternativ'.