Analytiker om krigsdokument-sag: LA skal vise, at der er handling bag deres ord

Regeringen ryger efter alt at dømme i mindretal, når Liberal Alliances forslag om at offentliggøre tusindvis af krigsdokumenter senere i dag skal behandles.

Det er Liberal Alliances udenrigsordfører, Mette Bock, der har fremsat beslutningsforslaget om krigsdokumenterne. (Foto: KELD NAVNTOFT © Scanpix)

Det er lidt af en kattepine, Liberal Alliance befinder sig i, når partiets beslutningsforslag om at tvinge regeringen til at offentliggøre 70.000 dokumenter fra den nedlagte Irak- og Afghanistankommission i dag skal behandles i folketingssalen.

Det fortæller DR’s politiske analytiker Bjarne Steensbeck.

På den ene side bakker et stort flertal uden om regeringen op om partiets forslag. På den anden siden kan sagen forringe det i forvejen højspændte forhold i blå blok, for regeringen har ingen planer om at udlevere krigsdokumenterne.

Hvis Liberal Alliance begynder at bruge samme retorik, som de har kritiseret Konservative for at bruge, vil de være i samme båd. Derfor tror jeg, at Liberal Alliance vil trække vejret lidt roligere

bjarne steensbeck, politisk analytiker hos dr

- Liberal Alliance har sagt, at de vil vurdere fra sag til sag, om de vil støtte regeringen. Dette er den første sag, hvor partiet er i direkte konfrontation med regeringen, og hvis de lader justitsminister Søren Pind (V) sidde den sag overhørig, så vil folk kritisere dem for, at der ikke er meget handling bag deres ord, siger han.

Liberal Alliance har tidligere slået fast, at en mistillidserklæring til regeringen er én af mulighederne, hvis den vælger at ignorere et folketingsflertal.

Men i kølvandet på de seneste dages krise om landbrugspakken, tror Bjarne Steensbeck dog, at det liberale parti vil skrue lidt ned for kritikken.

- Hvis Liberal Alliance begynder at bruge samme retorik, som de har kritiseret Konservative for at bruge, vil de være i samme båd. Derfor tror jeg, at Liberal Alliance vil trække vejret lidt roligere, siger Bjarne Steensbeck.

- Men det betyder ikke, at vi kan forudse, hvad der kommer til at ske.