Analytiker: Pilen peger ikke kun på Birthe Rønn

I yderste konsekvens kan det ende med en rigsretssag mod tidligere integrationsminister Birthe Rønn Hornbech, når statsløse-kommissionen i dag afgiver beretning.

Tidligere integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) havde en afgørende rolle i statsløse-sagen. Foto: DR (© DR)

Det er en forvaltningsskandale af de større, der i dag vil blive oprullet, når den såkaldte Statsløse-kommission indgiver sin beretning om Integrationsministeriets fejlbehandling af næsten 500 sager om unge statsløses ret til at blive danske statsborgere.

I yderste konsekvens kan det ende med en rigretssag mod tidligere integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V), der endte med at forlade sin post på grund af sagen. Men pilen peger ikke kun på hende - også embedsmændene med daværende departementschef Claes Nilas kan stå for skud, lyder det fra DR Nyheders politiske analytiker, Bjarne Steensbeck.

- Kommissionen har undersøgt, hvem der var skyld i, at vi igennem halvandet år lukkede øjnene for den konvention, der giver de statsløse ret til statsborgerskab. Da sagen blev rullet op i medierne sagde Birthe Rønn Hornbech først, at hun tog initiativ til at undersøge, hvad man gjorde i andre nordiske lande, og at der derfor gik så lang tid, siger han:

- Men da så kommissionen går i gang med sin undersøgelse af sagen, ændrer Birthe Rønn Hornbech forklaring. Hun sagde, at det var embedsmændene, der var skyld i det og fralagde sig alt ansvar. Embedsmændene har så den stik modsatte opfattelse, nemlig at det var Birthe Rønn Hornbech, der ville have det undersøgt i andre lande og dermed udsatte det, siger Bjarne Steensbeck.

Kontorchef gemte oplysninger

Det er kommet frem, at det kontor, der sad inde med oplysningerne, om at Danmark overtrådte konventioner, sendte advarsler op til Birthe Rønn Hornbech, men at de blev fjernet af departementschefen og ministersekretæren.

Den viden sidder kommissionen inde med, fordi den pågældende kontorchef, der kom med advarslerne, har gemt det, hvis det skulle forsvinde. Dermed er det et bevis på, at advarslerne ikke nåede op til Birthe Rønn Hornbech.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) nedsatte selv Statsløse-kommissionen. Foto: Scanpix

- Og dermed er der også pile, der peger mod embedsmændene og ikke kun Birthe Rønn Hornbech. Uanset hvad er det en meget alvorlig sag. Og så er det lidt kulørt, da det omhandler Birthe Rønn Hornbech, som altid har haft fanen højt hævet. Det var hende, der sagde, at der skal en rigsretssag til, hvis man ikke overholder konventionerne, som det var tilfældet med Erik Ninn Hansen og Tamilsagen, siger Bjarne Steensbeck.

Løkke går sandsynligvis fri

Nogen decideret rigsretssag bliver det dog næppe til, vurderer DR Nyheders politiske analytiker.

- Det er jo så stor en beslutning, der lammer hele højesteretsssytemet. Så det er noget, man er meget varsom med at bruge. Hun kan ende i et underudvalg i Folketinget (fast underudvalg under Folketingets udvalg for Forretningsorden, red.), hvor hun kan få en næse som Troels Lund Poulsen gjorde i skattesagen, siger Bjarne Steensbeck:

- Og så er der embedsmændene: Når man har fulgt sagen, så er der ikke så meget tvivl om, at den daværende departementschef, Claes Nilas, står for skud, siger han.

Det er efterhånden en gammel sag, men chefen, Lars Løkke Rasmussen, er den samme. Han var også statsminister dengang og nedsatte faktisk selv kommissionen.

- Så han forsøgte selv at rydde op og tog initiativet til det. Han har selv været indkaldt af kommissionen, og der er intet, der tyder på, at han har været vidende om, hvad der er foregået. Så det kommer ikke til at betyde meget for den nuværende regering, siger Bjarne Steensbeck.

Justitsminister Søren Pind (V) får overrakt beretningen fra Statsløse-kommissionen her til formiddag - den vil være tilgængelig for offentligheden klokken 11.30.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk