Analytiker: Politikerlede gør det svært at forsvare lønstigning

DR’s politiske analytiker, Christine Cordsen, vurderer, at politikerne ikke kunne forsvare en høj lønstigning med den politikerlede, der er i store dele af befolkningen.

Flere partiers nej til lønstigninger kan skygge for, at partierne dermed også afviser en pakke, der indeholder forringelser af politikernes pensionsordninger, siger DR's politiske analytiker, Christine Cordsen. (Foto: BAX LINDHARDT © Scanpix)

Siden det kom frem, at Vederlagskommissionen ville anbefale en lønstigning på 15 procent til politikerne på Christiansborg, har de politiske partier én for én lagt afstand til forslaget.

Socialdemokraterne, Venstre, De Radikale, Konservative og SF havde ellers i 2014 givet håndslag på, at man ville følge Vederlagskommissionens anbefalinger, uanset hvad anbefalingerne ville være.

Ifølge DR’s politiske analytiker, Christine Cordsen, har politikerne vurderet, at man ikke kunne forsvare en høj lønstigning efter et par kriseår.

- Efter et par kriseår, hvor alle lønmodtagere er blevet bedt om tilbageholdenhed, og hvor man har reformeret en række offentlige ydelser såsom folkepensionen og kontanthjælpen, er det ekstra svært for politikere at skulle bevillige sig selv en lønforhøjelse, siger hun.

Men kommissionens anbefalinger lægger også op til at afskaffe eller forringe politikernes givtige tjenestemandspensionsordning og skattefrie tillæg, som de har i dag. Så de politiske partier har ikke kun sagt nej til lønstigninger, men også nej til blandt andet lavere pensioner. Derfor kan det have været bekvemt at bruge den foreslåede lønstigning som argument for at sige nej til den samlede anbefaling, forklarer Christine Cordsen.

- Man kan ikke afvise, at hvis politikerne ikke har kunnet lide den samlede pakke, så har de brugt den negative fokus på lønstigningen til at afvise hele anbefalingen, siger hun, og tilføjer:

- Politikerne har så at sige fået foræret et fokus på en lønstigning, som for de fleste danskere lyder høj, og derved har de kunnet smide hele den samlede pakke med langsigtede forringelser på porten.

Også den voksende politikerlede i befolkningen har spillet ind i politikernes afvisning af en lønstigning.

- Vi har for nyligt været igennem et valg, der viste, at der er en stor tillidskrise mellem befolkningen og politikerne. Der er en stigende politikerlede i dele af befolkningen, som også har gjort det endnu sværere at forsvare en lønstigning, siger hun.