Analytiker: Regeringens forhandlere har opbygget en irritation over DF

Ifølge kilder tæt på tog-forhandlingerne var DF enig, men forhandlere gik ud for at tale i telefon og kom ind med nye krav.

DR's politiske analytiker tror, at regeringen, DF og Enhedslisten bliver enige om togfonden inden for en dag eller to.

En aftale om hurtigere togforbindelser brød overraskende sammen i aftes, og der er ikke aftalt nye møder.

Jens Ringberg, der er DR's politiske analytiker, vurderer dog, at regeringen, Dansk Folkeparti og Enhedslisten bliver enige inden for 1-2 dage.

- DF bragte en letbane mellem Vejle og Billund i stedet for en almindelig jernbane på banen. Transportminister Pia Olsen Dyhr opfattede det som et ultimativt krav, mens DF siger, at letbanen blot skulle undersøges, siger han.

Har flertal for togfond

- Jeg tror, der var opbygget en irritation over DF. For en uge siden slog DF-ordfører Kim Christensen hovedet, så møder måtte udsættes, og i går talte forhandlerne flere gange i telefon udenfor, og kom så ind med nye krav, siger Jens Ringberg.

Regeringen har flertal for togfonden, men da de 28 milliarder kroner til fonden er fundet sammen med DF, er det ifølge DR-analytikeren mest logisk at bruge pengene med DF. Ellers skal regeringen igen ud og finde pengene.

- I dag taler transportministeren med sine regeringskolleger, og DF-ordfører Kim Christensen holder gruppemøde med sit parti. Jeg har hørt nogle fra DF sige, at man vil forsøge at finde nogle formuleringer, som ministeren kan være enig i. Jeg har svært ved at forestille mig, at sagen går i stå her, siger Jens Ringberg.