Tema Asylstramninger

Analytiker: Støjberg har selv været skyld i uro om smykkeforslag

Det - ifølge statsministeren - mest misforståede lovforslag nogensinde skal førstebehandles i folketingssalen i dag.

Først forklarede udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V), at politiet skulle kunne beslaglægge kontanter og vielsesringe, hvis der var tale om et beløb på over 3.000 kroner. Siden blev det ændret til 10.000, og nu er vielsesringe og andre ejendele med affektionsværdi helt frataget. (Foto: Simon Læssøe © Scanpix)

Regeringens meget omdiskuterede forslag om at beslaglægge asylansøgeres værdigenstande af høj værdi skal førstebehandles i folketingssalen i dag.

Forslaget har fra det så dagens lys levet en omtumlet tilværelse og skabt overskrifter – selv i store udenlandske medier – hvilket har fået udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) til at ændre den to gange.

Asylstramninger

Regeringen har vedtaget en række asylstramninger, som har vakt voldsom debat - både herhjemme og i udlandet. Blandt de mest diskuterede stramninger er, at asylansøgere skal betale en del af omkostningerne, hvis de har værdier for over 10.000 kroner. Og at de først kan søge om familiesammenføring efter tre år, mens deres sag er under behandling. Læs mere i temaet.

Gå til tema

Og ministeren spiller en stor rolle for, at forslaget er blevet ”det mest misforståede lovforslag nogensinde”, som statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har formuleret det, vurderer DR’s politiske analytiker Bjarne Steensbeck.

- I det her forløb har Støjberg givet så mange forskellige udlægninger af, hvad politiet skal. Helt fra november og frem til nu er det hele blevet formuleret så vagt, at det har været umuligt at finde hoved og hale i, forklarer han.

Først lød forklaringen fra Inger Støjberg, at politiet skulle kunne beslaglægge kontanter og vielsesringe, hvis der var tale om en værdi på over 3.000 kroner. Siden blev det ændret til 10.000, og nu er vielsesringe og andre ejendele med affektionsværdi helt frataget.

Forslaget har også skabt intern kritik i partiet. I dagens udgave af Berlingske tager ti Venstre-medlemmer - lokalformænd, byrådsmedlemmer og et tidligere folketingsmedlem – i en annonce afstand til regeringens udlændingepolitik og kalder debatten om smykkeforslaget for "uværdig og skadelig".

På trods af intern fnidder, kritik i udenlandske medier og modstand fra de politiske modstandere er det tilsyneladende lykkedes for regeringen at stable et flertal på benene for forslaget.

Både Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Konservative og Socialdemokraterne har meldt sig klar til at stemme for forslaget – måske med undtagelse af enkelte medlemmer.

Socialdemokraternes psykiatriordfører, Yildiz Akdogan, næstformand i Udlændinge-, Integrations- og Boligudvalget, Daniel Toft Jakobsen (S) og tidligere minister og nuværende udviklingsordfører Mette Gjerskov har nemlig erklæret, at de er klar til at stemme imod deres eget parti.

Bjarne Steensbeck forventer dog ikke, at den tidligere minister vil sætte gang i en bølge af nej-stemmer.

- Mette Gjerskov er ikke en type, der har så stor en gruppe omkring sig, at hun kan vælte det. Hun er ingen Svend Auken, forklarer han.

- Havde der været en Svend Auken, havde kursen ikke ligget, som den gør for Socialdemokraterne på det her punkt. Hun har ingen stor base omkring sig, og derfor vil den nye formand Mette Frederiksen også slippe afsted med denne stramning.

"I det her forløb har Støjberg givet så mange forskellige udlægninger af, hvad politiet skal. Helt fra november og frem...

Opslået af DR Politik på 13. januar 2016