Analytiker: Stram Kurs kan koste Vermunds drøm

Med Paludans parti øges risikoen for stemmespild i blå blok ved det kommende valg, mener Jens Ringberg.

Stemmespild hos partier til højre for midten, deriblandt hos Pernille Vermunds parti Nye Borgerlige, kan koste Lars Løkke Rasmussen statsministerposten, mener Jens Ringberg. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Alt tyder på, at hele 13 partier stiller op til det folketingsvalg, som er højst 52 dage væk.

Det står nu klart, efter at Økonomi- og Indenrigsministeriet har meldt ud, at det stærkt indvandringskritiske parti Stram Kurs med Rasmus Paludan i spidsen har indsamlet mere end de nødvendige 20.109 underskrifter.

Ministeriet forventer inden for cirka to uger at vurdere gyldigheden af vælgererklæringerne.

Med endnu et parti på banen er sandsynligheden for stemmespild ved det kommende valg blevet øget ifølge DR's politiske analytiker, Jens Ringberg.

- I forvejen så det svært ud for Kristendemokraterne og Klaus Riskær Pedersens parti at klare spærregrænsen på to procent, når man kigger på meningsmålingerne.

- Nye Borgerlige har haft bedre fat i vælgerne, men med ankomsten af Stram Kurs øger det alt andet lige sandsynligheden for, at Pernille Vermunds parti ikke klarer spærregrænsen, lyder det fra analytikeren.

Det skyldes, at de to islam- og indvandringskritiske partier skal kæmpe om nogle af de samme vælgere.

Den nu 43-årige Pernille Vermund stiftede Nye Borgerlige som et parti på den ydre højrefløj i 2015, og det er første gang, at partiet stiller op til et folketingsvalg.

Den seneste Epinion-måling gav Nye Borgerlige parti 2,7 procent af stemmerne.

En nylig meningsmåling viser, at en del af Dansk Folkepartis ellers trofaste vælgere ved det kommende valg vil sætte krydset ved et andet parti. Seks procent af deres tidligere vælgere vil i stedet sætte krydset ved Nye Borgerlige.

Og når det kommer til de to hovedkombattanter til statsministerposten Mette Frederiksen (S) og Lars Løkke Rasmussen (V), kan stemmespildet blive til størst ulempe for sidstnævnte.

- Partierne, der kan komme til at kæmpe mod sprærregrænsen ved det kommende valg, appellerer alle overvejende til vælgere, der ellers kunne tænkes at stemme på andre partier i den blå blok.

Jens Ringberg har mere end vanskeligt ved at se for sig, at både Kristendemokraterne, Klaus Riskær Pedersen, Nye Borgerlige og Stram Kurs kommer til at klare spærregrænsen. Derfor ser han det som et spørgsmål om, hvor stort stemmespildet bliver.

- Selv hvis de blå med Løkke i spidsen under valgkampen skulle indhente det store forspring, målingerne lige nu viser, at rød blok og Alternativet har, vil det altså måske ikke være nok til at forhindre Mette Frederiksen i at indtage statsministeriet.

Jens Ringberg understreger dog, at disussionen i hans øjne drejer sig om teknisk stemmespild.

- Det er nødvendigvis ikke som sådan stemmespild at stemme på noget, man tror på og brænder for. Tænk bare på dem, der trofast stemmer på Kristendemokraterne.

Løkke kan lave en 'Auken'

Det er ikke første gang, at vælgerne er blevet præsenteret for hele 13 partilister på stemmesedlen ved et Folketingsvalg. Det skete senest i 1990.

Og Stram Kurs’ forventelige indtog i valgkampen gør det nu mere sandsynligt, at der på valgnatten kan drages endnu en parallel til decembervalget for 29 år siden – dog med omvendt fortegn.

Da stemmerne var talt op, kunne venstrefløjen dengang mønstre lige over 50 procents opbakning hos vælgerne.

Alligevel måtte Socialdemokratiets daværende formand, Svend Auken, trods sit partis kanonvalg konstatere, at den konservative statsminister Poul Schlüter kunne fortsætte som statsminister.

Video: Svend Auken konstaterer på valgnatten, at flere end 50 procent af befolkningen har stemt på partier til venstre.

Det skyldtes massivt stemmespild blandt de rød-grønne partier. Fælles Kurs, Enhedslisten og De Grønne fik til sammen 4,4 procent af stemmerne.

Men ingen af dem formåede at kravle op over spærregrænsen på to procent, og stemmerne gik tabt. Derfor havde Schlüter i sidste ende fortsat nok mandater bag sig.

Dermed kan Løkke 'lave en Auken’: Et flertal af vælgerne stemmer på partier til højre for den politiske midte, men alligevel ender rød blok og Alternativet med flest mandater.

Alternativet farligst for Mette Frederiksen

Når det kommer til de partier, som kan tænkes at pege på Mette Frederiksen som statsminister, er det umiddelbart kun Alternativet, som ligger i farezonen for at ryge ud af Folketinget.

I Epinion-målingen fra april fik partiet 2,4 procent af stemmerne. I andre målinger ligger partiet dog i mere tryg afstand til spærregrænsen.

I Ritzaus gennemsnit af meningsmålinger, som indregner tal fra flere institutter, står Alternativet således til 3,3 procent af stemmerne. De tilsvarende cifre for Nye Borgerlige i samme indeks hedder 2,5 procent.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk