Analytiker: Terror-rapport giver regeringen en dårlig sag

Selvom terrorredegørelsen er til stor irritation for regeringen, står justitsministeren ikke til at blive fyret, vurderer DR Nyheders politiske analytiker, Jens Ringberg.

Omar Abdel Hamid El-Hussein skød og dræbte den civile vagt Dan Uzan foran synagogen i Krystalgade i København. (Foto: © Søren Bidstrup (arkiv), Scanpix)

Rigspolitiets omfattende redegørelse om indsatsen i forbindelse med terrorangrebet i København er uden tvivl en dårlig sag for regeringen.

Sådan lyder vurderingen fra DR Nyheders politiske analytiker, Jens Ringberg, efter at det er kommet frem, at der gik godt tre timer fra angrebet på Krudttønden, til politiet var til stede ved synagogen i Krystalgade i København.

- Det her er jo sket på regeringens vagt, men når det er sagt, er vi ikke ude i en situation, hvor nogen forlanger, at justitsministeren går af, siger Jens Ringberg.

Alvorligt med fejlinformation

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) sagde et par dage efter terrorangrebet, at sikkerheden ved den jødiske synagoge i København straks blev forhøjet efter attentatet ved Krudttønden på Østerbro.

Ifølge Rigspolitiets redegørelse gik der dog næsten fire timer, før det skete. Netop den fejlinformation fra politiets side udtrykte justitsminister Mette Frederiksen (S) da også stærk utilfredshed med på et pressemøde i går.

- At regeringens top har fået forkert besked i en tilspidset situation er meget alvorligt. Det er jo sådan i Danmark, at det er ministeren, der har ansvaret i sidste ende, så det er afgørende at få de rigtige oplysninger, siger Jens Ringberg.

Flere henvendelser fra jødisk samfund

Regeringen kan se frem til en byge af kritiske spørgsmål fra resten af Folketinget i den kommende tid, og allerede nu er oppositionens leder, Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen, ude med en hård kritik af både statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og justitsminister Mette Frederiksen (S).

- Vi er nødt til at finde ud af, hvad justitsministeren vidste, og hvorfor der ikke blev fulgt ordentligt op på henvendelser fra det jødiske samfund, siger Lars Løkke Rasmussen.

I slutningen af februar stod det klart, at det jødiske samfund i Danmark siden sidste sommer i fire breve og under to møder med to forskellige justitsministre har bedt om beskyttelse af Carolineskolen og synagogen.

Den seneste henvendelse til nuværende justitsminister Mette Frederiksen skete 13. januar i år, seks dage efter at terrorister i Frankrig angreb satiremagasinet Charlie Hebdo og dræbte 12 og siden dræbte fire personer i et jødisk supermarked.

Borgerlige vil bore i det

Ifølge Jens Ringberg vil netop det forhold, at det jødiske samfund tilsyneladende har råbt op om øget beskyttelse komme til at fylde meget i debatten den kommende tid.

- Flere borgerlige partier vil have en forklaring i samråd, fordi de synes, at Mette Frederiksen slipper for let om ved det. Så de vil bore i, om det jødiske samfund har råbt for døve øren over for eksempelvis Justitsministeriet igennem længere tid, siger DR Nyheders politiske analytiker.

De Konservative har varslet et samråd i Folketingets Retsudvalg med både statsministeren og justitsministeren.