Analytiker: Thulesen Dahl sender stærkt signal til Løkke i interview med Frederiksen

Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet er dog ikke på vej i regering sammen, vurderer Jens Ringberg efter opsigtsvækkende fællesinterview med de to partiledere.

- Det er endnu en uafhængighederklæring fra Dansk Folkeparti til den borgerlige fløj. Og at de vil gå ganske langt i forhold til deres støtte til Socialdemokratiet, siger DR's politiske analytiker, Jens Ringberg. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen © Type 1)

I et fællesinterview med Fagbladet 3F roser Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, og Dansk Folkepartis ditto, Kristian Thulesen Dahl, hinanden og samarbejdet mellem de to partier.

De to partiformænd bliver også spurgt ind til muligheden for, at vi kommer til at se de to partier i regering sammen. Ingen af dem svarer bekræftende eller afvisende på spørgsmålet. Kristian Thulesen Dahl gør det dog klart, er ingenting støbt i cement i dansk politik.

Derudover siger S-formanden, at jo tættere partierne kommer på et valg, des "flere bogstavlege vil der være".

Men hvad skal man lægge i interviewet og de to partiformænds svar? Det har vi spurgt DR Nyheders politiske analytiker, Jens Ringberg, om.

Hvordan skal vi forstå udmeldingen – er de på vej i regering sammen?

- Det er ikke et signal om, at de to partier har besluttet sig for at danne regering sammen efter næste valg. Men de taler om muligheden, og de gør de i en meget speciel situation, hvor de for første gang sidder side om side.

- Derudover gør de det i et interview, der er arrangeret af en socialdemokratisk fagforening, 3F, og det er der en vis signalværdi i. Sådan vil det også blive opfattet hos Lars Løkke Rasmussen (V) i Statsministeriet.

Hvilket signal?

- DF sender et endnu stærkere uafhængighedssignal i forhold til Venstre og den borgerlige regering. Det er et signal om, at de er klar til at arbejde tæt sammen med socialdemokraterne på alle de punkter, hvor det kan lade sig gøre, og så se, hvor det kan bevæge sig hen.

- Det er et kraftigt signal, selvom det ikke skal fortolkes sådan, at de er klar til at danne regering efter næste valg. Der er der stadig en del ting, som skiller dem. Men nu taler man hvertfald om det.

DF skylder ikke regeringen noget

Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet har flere gange sagt, at der er mange ting, de er enige om - og som de kan samarbejde om. Er der noget nyt i det?

- Det nye er, at de optræder sammen. Derudover skal man sætte det ind i den sammenhæng, vi er i i øjeblikket. Man ser på det ene politikområde efter det andet, at DF og Socialdemokratiet er dem, der slår tonen an i dansk politik i øjeblikket.

- Den nuværende regering har svært ved at gennemføre noget som helst, med mindre de to partier er med. Derfor er det her også et signal om, at regeringen kan få det ganske svært frem mod næste folketingsvalg, som måske skal føre til dannelsens af en ny regering.

Hvorfor er det så vigtigt for Dansk Folkeparti at markere det her, når de er det afgørende støtteparti for regeringen?

- Dansk Folkeparti føler ikke, at de skylder den nuværende regering noget som helst, selvom de har bragt Løkke til magten som statsminister. Der bruger de enhver lejlighed til at markere deres uafhængighed. Også her, hvor de taler med Mette Frederiksen om, at det ikke er støbt i cement, hvem man peger på efter et valg.

- Det er endnu en uafhængighederklæring fra Dansk Folkeparti til den borgerlige fløj. Og at de vil gå ganske langt i forhold til deres støtte til Socialdemokratiet.

Facebook
Twitter