Analytiker: Valgudspil skal udstille uenigheder mellem Venstre og Dansk Folkeparti

Kort før lukketid præsenterer regeringen et velfærdsudspil og vil blandt andet bruge 15 milliarder på sundhed og ældre.

Dansk Folkeparti og Venstre er ikke enige om, hvordan væksten i den offentlige sektor skal se ud. (Foto: © Nils Meilvang, Scanpix)

Uenighederne i blå blok skal udstilles, når regeringen i dag præsenterer sit velfærdsudspil.

Det konstaterer DR's politiske analytiker Karin Axelsson forud for dagens pressemøde i Statsministeriet, hvor statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R) klokken 11 præsenterer udspillet 'Danmark på sikker vej - plan for et stærkere fællesskab'.

Regeringen agter ifølge DR Nyheders oplysninger blandt andet at bruge 15 milliarder kroner på sundheds- og ældreområdet fra 2016-2020.

Pengene vil man finde i den offentlige vækst på 0,6 procent, som regeringen har varslet, og en stor del af dagens øvelse handler om at udstille uenighederne om netop den offentlige vækst i blå blok, hvor Venstre ønsker en vækst på 0,0 procent.

- Det er her, den helt store forskel er mellem regeringen og Venstre: Er der råd til at bruge flere penge i den offentlige sektor eller ej, siger politisk analytiker Karin Axelsson.

En kile mellem de blå

I modsætning til Venstre ønsker Dansk Folkeparti en vækst i det offentlige på 0,8 procent.

- Det er her, at de kan sætte en kile ind mellem de blå partier, hvor man på den ene side har Venstre, der vil have mådehold i den offentlige sektor og på nogle områder vil bruge færre penge.

- På den anden side har man Dansk Folkeparti, som ikke er tilhænger af den model. De synes godt, at der kan bruges flere penge på den offentlige sektor, for det vigtigste for dem er, at der kommer bedre velfærd, og at den er tilstrækkelig god, siger hun.

Samtidig skal dagens udspil også ses som et forsøg på at tilbageerobre nogle af de vælgere, der har forladt Socialdemokraterne til fordel for Dansk Folkeparti, lyder analysen.

Langt de fleste meningsmålinger viser gang på gang et samlet forspring til blå blok, og dermed er de røde partier tvunget til at flytte nogle stemmer henover midten af dansk politik, hvis regeringsmagten skal bevares.

Nok ikke i dag

Regeringen har på det seneste præsenteret en række udspil - senest med børnepakken i sidste uge og økonomisk redegørelse i går - og i dag kommer så det helt store slagnummer inden valgudskrivelsen, vurderer Karin Axelsson.

- Det lugter temmelig kraftigt af valg, siger hun.

Den langt overvejende vurdering på Christiansborg er, at statsministeren udskriver valg i denne uge, men det bliver sandsynligvis ikke i dag, siger Karin Axelsson.

- Jeg tror ikke, det bliver i dag. Jeg tror, regeringen har tænkt sig at lade de her milliarder simre lidt i medierne og hvordan velfærden vil blive forbedret, hvis man genvælger regeringen - i modsætning til hvis man vælger Venstre, siger Karin Axelsson.