Analytikere: Her er de største overraskelser i den nye S-regering

Særligt Jeppe Kofod som ny udenrigsminister overrasker DR's analytikere.

Det er i alt 20 ministre i den nye socialdemokratiske etpartiregering - Morten Bødskov og Jeppe Kofod er to af dem. (Foto: © Nikolai Linares, Scanpix)

Den største overraskelse blandt de nye socialdemokratiske ministre er, at Jeppe Kofod bliver ny udenrigsminister.

Sådan lyder det samstemmende fra DR's politiske analytikere og korrespondenter.

- Det mest overraskende er Jeppe Kofod som ny udenrigsminister. Han er netop blevet valgt som spidskandidat til Europa-Parlamentet, siger Christine Cordsen, politisk korrespondent i DR.

- Det er nok en ministerpost, han har fået, fordi Henrik Sass Larsen, der skulle have været finansminister, har trukket sig på grund af sygdom. Så har man byttet rundt i toppen af ministerlisten, siger hun.

Kofod får en af de helt tunge poster

Hun nævner, at der er fire ministerier, som regnes for at være de vigtigste. Det er Statsministeriet, Udenrigsministeriet, Finansministeriet og Justitsministeriet.

- Der er Jeppe Kofod kommet ind på en af de helt tunge poster, siger hun.

Uffe Tang, politisk korrespondent, hæfter sig ved, at Roskildes borgmester, Joy Morgensen, bliver ny kultur- og kirkeminister.

- At Joy Mogensen kommer ind som kortet udefra er bestemt også overraskende, siger han.

Stjerne i partiet bliver ny udlændingeminister

At Mattias Tesfaye bliver ny udlændinge- og integrationsminister, lægger Uffe Tang også mærke til - ikke fordi det er meget overraskende, men fordi det er et spændende nyt kort at få ind i en socialdemokratisk regering.

- Mattias Tesfaye har gjort det godt for Socialdemokratiet og har en stor stjerne i ledelsen hos partiet. Han har været en vigtig del i Mette Frederiksens nye projekt, lyder det fra Uffe Tang.

- Tænk på, hvordan hun har flyttet udlændingepolitikken, og hvordan Mattias Tesfaye har hjulpet hende med at forklare det, der er gjort, og taget de svære diskussioner i pressen, siger han.

Driftsikker mand i Justitsministeriet

Uffe Tang mener, at der er flere spændende folk på den nye ministerliste, selvom den ikke indeholder mange store overraskelser.

- At Nick Hækkerup kommer ind på justitsministerposten, er et spændende valg og godt set, lyder det fra Uffe Tang, DR's politiske korrespondent.

- Han er en driftsikker mand, som bestemt må kunne formodes at kunne styre et Justitsministerium, lyder det.

Bobler bliver miljøminister

Jens Ringberg, DR's politiske analytiker, hæfter sig ved, at det bornholmske folketingsmedlem Lea Wermelin skal sætte sig til rette for enden af bordet i Miljøministeriet.

- Hun var en bobler, men kom med på ministerholdet, siger Jens Ringberg.

Selv mener den nye statsminister Mette Frederiksen, at hendes ministerhold består af folk, der er klar til at stå tidligt op og passe deres job, og at det er et stærkt ideologisk socialdemokratisk hold.

- Når man skal være en dygtig minister, skal man kunne forhandle og skabe resultater, men man skal hele tiden vide, hvor man skal hen, siger hun i dag.

Og om blandingen af både erfarne og nye ministre lyder det fra Mette Frederiksen:

- Selvfølgelig trækker jeg gode kolleger ind, som har ministererfaring, og så skal man selvfølgelig have nye med om bord.