Anbefaling inden pressemøde: Skoleelever skal sendes hjem

Folketingets sundhedsordførere mødes for at drøfte Epidemikommissionens anbefalinger.

Sundhedsordførerne i Folketingets epidemiudvalg skal blandt andet drøfte muligheden for at sende skoleelever hjem efter stigende smitte. (Foto: Emil Helms © Ritzau Scanpix)

Lige nu mødes Folketingets Epidemiudvalg, og på dagsordenen står de mulige, nye restriktioner.

Det ene smittetal efter det andet har slået rekord i løbet af de seneste dage, og derfor er den såkaldte Epidemikommission klar med forslag til at bremse yderligere smittespredning op mod jul.

Ifølge DR Nyheders oplysninger er én af de anbefalinger, som politikerne nu skal tage stilling til, at sende alle elever fra børnehaveklasse til 10. klasse hjem fra og med den 15. december.

Allerede forud for mødet blev der nikket til det forslag fra Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt.

- Hvis det er dem, der driver smitten, så er det da én af de muligheder, som jeg ser. Især nu, hvor vi står foran en juleferie, og det ikke drejer sig om så lang tid, siger Liselott Blixt.

Også Kirsten Normann-Andersen, som er sundhedsordfører for SF er klar til at sende eleverne hjem.

- Så får man også lige mulighed for at få styr på, om børnene er smittede. Det giver rigtig god mening, at de ikke kommer hjem måske to dage før jul og risikerer at smitte bedsteforældre og hele familien, der er samlet, siger hun.

Venstre er derimod ikke parat til bare at sende skoleeleverne hjem uden videre.

- Sidste år hørte vi også Mette Frederiksen sige, at nu skulle børnene bare lige et par dage tidligere på juleferie. Men de mindste kom først tilbage i februar, de ældste til påske, siger politisk ordfører, Sophie Løhde.

Og det er ikke børn og unge, der skal betale prisen endnu en gang, fastslår hun.

- De har allerede betalt en eget høj pris i forhold til manglende undervisning, fagligt efterslæb og ikke mindst dårlig social trivsel.

Kompensationen mangler

Der er flere andre tiltag på bordet, som partierne nu skal drøfte. Men der mangler ifølge de borgerlige partier en helt afgørende faktor i forhandlingerne: Kompensation til dem, der bliver ramt.

Det vækker forargelse.

- Man kan ikke være det bekendt overfor hverken for kulturlivet, restaurationslivet eller andre, at man indfører nogle meget vidtgående restriktioner, uden at vi ikke også giver dem sikkerheden for økonomisk kompensation, siger Sophie Løhde.

Problemet er ifølge politisk ordfører for Det Konservative Folkeparti, Mai Mercado, at regeringen lægger op til, det hun kalder 'luftige anbefalinger'. Den slags er svære at forholde sig til.

- Jeg ser hellere, at der kommer nogle helt klare retningslinjer, hvor man ved, præcist hvad man skal henholde sig til, og at det bliver fulgt op af kompensation til dem, der bliver ramt, siger hun.

Ifølge partierne er det en lang liste af tiltag fra Epidemikommissionen, der lige nu forhandles om.

Før anbefalingerne kan blive til virkelighed, skal et flertal i Folketinget bakke op om dem, og i Enhedslisten er sundhedsordfører, Peder Hvelplund, ikke i tvivl om, at det er nødvendigt at sætte ind med nye restriktioner.

- Det afgørende nu er, at vi får begrænset risikoen for supersprederbegivenheder, og det er typisk julefrokoster og natteliv. Derfor synes jeg, at det vil være helt fornuftigt at sætte ind der først, siger han.

Kirsten Normann-Andersen fra SF er klar til at blåstemple alle de forslag, der kommer fra kommissionen.

- Vi ved simpelthen ikke nok om den nye variant, omikron, til bare at lade stå til, og derfor giver det også mening, at vi prøver at skrue ned for aktiviteten i samfundet, siger hun.

I aften klokken 18.30 er der pressemøde i Statsministeriet med nyt om coronasituationen.

Artiklen er opdateret kl. 15.00 med citater fra Venstres Sophie Løhde og Mai Mercado fra Det Konservative Folkeparti.