Anders Fogh Rasmussen: Vi skal vænne os til det her

Sygdomme er ikke til at standse i en globaliseret verden, siger den tidligere statsminister.

Den tidligere Venstre-statsminister og generalsekretær for NATO, Anders Fogh Rasmussen, roser Taiwan og langer ud efter Kina. (Foto: ANDREAS GEBERT © Scanpix)

Der er omkring 7.000 kilometer fra Danmark til Kina, hvorfra coronavirusset har spredt sig, og over tusinde danskere er smittet med coronavirus.

I Taiwan, som kun er 138 kilometer fra Kina, er kun 108 personer blevet smittet med coronavirus. Og det er ud af en befolkning på 23 millioner mennesker, hvoraf mange arbejder i Kina.

Det er ikke en tilfældighed, lyder det fra tidligere statsminister, Nato-generalsekretær og nuværende international politisk rådgiver, Anders Fogh Rasmussen, i et debatindlæg i det internationale tidsskrift, Time Magazine.

De taiwanesiske myndigheder har været usandsynlig dygtige til at forhindre en corona-krise, som den vi står midt i i Danmark, Europa og det meste af verden, forklarer han overfor DR Nyheder.

- Lynhurtigt kunne de sætte ting i værk, fordi de havde de centrale kommandoveje, siger Anders Fogh Rasmussen.

Vi skal forberede os på det værste

Taiwans beredskab - og dets effektivitet, som man nu ikke kan betvivle - er et eksempel til efterfølgelse. Det gælder også Danmark, mener Anders Fogh Rasmussen.

- Vi har behov for et stående beredskab, der er meget bedre, end vi har været vant til, siger han.

Anders Fogh Rasmussen er nemlig ganske sikker på, at corona-pandemien ikke er den sidste sygdom, som kommer til at hærge verdens befolkning.

- Jeg tror, man må se i øjnene, at risikoen hele tiden er til stede, når vi lever i en verden, hvor vi alle rejser rigtig meget.

- Og man kan lære af de taiwanesiske erfaringer ved for fremtiden at lave en central sundhedskommando, som kan iværksætte initiativer lige med det samme, siger Anders Fogh Rasmussen.

Dyrtkøbte erfaringer

Det er en hård lektie fra starten af 00'erne, der har lært Taiwans myndigheder, at et stærkt beredskab betaler sig. Dengang måtte 150.000 taiwanesere i karantæne under SARS-epedemien.

Da coronavirus i januar måned begyndte at sprede sig, var Taiwan klar. Det skal vi fremover også være i Danmark og i EU, mener Anders Fogh Rasmussen.

- At man med det samme er i stand til af iværksætte 124 initiativer - inklusive et forbud mod at rejse bestemte steder hen, advarsler til borgerne, guidelines for skoler, øget produktion af ansigtsmasker og alt sådan noget - kræver, at man - på tværs af sektorer - er i stand til at træffe lynhurtige beslutninger.

Kontrollen rakte videre end til diverse myndigheder - og nok over de grænser for privatliv, vi kender i Danmark. Fra den centrale kommando i Taiwan brugte man nemlig data om, hvor borgerne havde været de seneste 14 dage for at identificere potentielle smittebærere.

- Det er noget, som går tæt på det, vi vil betragte som privatlivets fred, og det skal sikkert tilpasses, men jeg tror godt, vi kan vænne os til at bruge mere højteknologisk data, siger Anders Fogh Rasmussen.

Hvorfor er det så vigtigt, vi holder afstand til andre mennesker? Få svaret i videoen her:

Kina blokerer for vigtig viden

Samtidig retter Anders Fogh Rasmussen en skarp kritik af Kina, som betragter Taiwan som en del af netop Kina. Derfor spænder styret i Beijing ben for, at landet kan være en del af internationale fora som for eksempel Verdenssundhedsorganisationen WHO.

- Det, mener jeg, koster liv, siger Anders Fogh Rasmussen.

- Taiwan burde have lov at sidde ved bordet i WHO og delagtiggøre os andre i deres erfaringer.

På verdensplan er mere end 11.000 mennesker lige nu døde af coronavirus, og det har fået flere og flere lande til at lukke deres grænser, indstille flytrafikken og nogle steder endda forbyde folk at gå udenfor deres egen dør.

Det er netop spredningen over hele verden, der gør coronavirus til en pandemi - få forklaringen her:

Facebook
Twitter