Anders Vistisen: 'Jeg kunne godt have givet et politiker-svar'

Europaparlamentarikeren fastholder, at han forlader dansk politik, hvis han ikke bliver spidskandidat for DF.

Anders Vistisens (DF) fremtid er fortsat uafklaret. Formentlig først i januar er han klogere på, om Dansk Folkeparti vil have ham som EU-spidskandidat. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Efter i månedsvis at have holdt journalister hen om sin politiske fremtid, besluttede Anders Vistisen at åbne for posen, da Avisen Danmark kom forbi til et sommerinterview i juli.

Dansk Folkepartis europaparlamentariker og nuværende gruppeformand vil være spidskandidat for sit parti, når vi skal til stemmeurnerne ved Europaparlamentsvalget i maj næste år - hvis ikke trækker han sig fra politik, lød det.

Det blev af flere iagttagere udlagt som en trussel mod ledelsen i Dansk Folkeparti, men nu føler Anders Vistisen behov for at præcisere sit budskab:

- Der er ikke tale om en trussel eller et ultimatum. Jeg sagde i interviewet med Avisen Danmark, at jeg har valgt at satse på at blive i Europaparlamentet, og hvis Dansk Folkeparti vil det, så står jeg til rådighed for at være deres spidskandidat.

- Hvis de ikke vil det, så er konklusionen jo bare, og det er hverken en trussel eller et ultimatum, at så er jeg ikke valgt til noget længere, når mit mandat udløber i sommeren 2019, siger Anders Vistisen til DR Nyheder.

Spidskandidat eller ud

DF'eren blev især kendt, da sagerne om muligt misbrug af EU-midler i Dansk Folkepartis europæiske parti dukkede op - her blev han som ny gruppeformand sat i spidsen for en undersøgelse af sagen.

Anders Vistisen afviser et scenarium, hvor han bliver opstillet som nummer to på Dansk Folkepartis liste til Europa-Parlamentsvalget næste år - det er spidskandidat eller ud af politik.

- Jeg har det sådan, at hvis man har en siddende gruppeformand og en ny spidskandidat, så giver det ikke en særlig god dynamik og det bedste udgangspunkt for et godt valg til Dansk Folkeparti.

- Det er klogest for alle parter, at man ikke har en tidligere gruppeformand til at stå som nummer to på listen og en anden spidskandidat. Så det er en refleksion over, hvordan Dansk Folkeparti får det bedst mulige hold og valg, siger Anders Vistisen.

Han understreger, at udmeldingen i interviewet med Avisen Danmark var et udslag af, at mange journalister havde spurgt, om han ville tilbage til Folketinget eller stille op til Europaparlamentet.

- Indtil mit interview med Avisen Danmark havde jeg undladt at svare på det, men jeg synes ikke, det var særligt troværdigt at blive ved med at påstå, at jeg ikke havde tænkt på, hvad der skulle ske inden for de kommende måneder. Derfor svarede jeg.

- Jeg kunne godt have givet et politiker-svar, men jeg synes, det var på tide ærligt at sige, at jeg står til rådighed for Dansk Folkeparti, hvis de vil bruge mig. Hvis ikke er det helt fair, men så må jeg nok indstille mig på, at jeg skal have et almindeligt arbejde, og det er vel ikke det værste, der kan ske her i verden, siger Anders Vistisen.

Opbakning fra Kofod

Han fik i går aftes støtte fra partifællen Peter Kofod Poulsen, der i et interview med Avisen Danmark blandt andet giver udtryk for, at "jeg forstår hans (Anders Vistisens, red.) frustration."

- Jeg er da rigtig glad for, at både et hovebestyrelsesmedlem og en god kollega var ude og sige, at det er en god ide, hvis jeg kan blive spidskandidat, men jeg må jo vente på, hvad en samlet hovedbestyrelse kommer frem til. Men det er da altid rart at få opbakning fra folk i partiet, siger Anders Vistisen.

Hvis ledelsen er i tvivl, handler det så om, at du spillede en central rolle i oprydningsarbejdet efter Meld- og Feld-sagen?

- Det er svært for mig at gisne om. Jeg hører kun det, partiet har sagt både til mig og udadtil, nemlig at man ikke regner med, at der er foregået noget kriminelt, og at man har tillid til alle os, der har været involveret i sagen. Og at beslutningen om at vente med at udpege en spidskandidat er taget for længe siden. Det forholder jeg mig til.

Har du fået kolde fødder, når du nu har behov for at præcisere din første udmelding?

- Nej, jeg tror bare, at mange har læst overskriften og ikke interviewet. Hvis man læser interviewet, kan man jo se, at jeg både har følt stor opbakning fra partiledelsen, og at jeg har respekt for, at der er hensyn, der er vigtigere end min personlige fremtid.

- Så jeg havde bare et behov for lige at gøre opmærksom på, at nogle af de udlægninger af det interview har været lidt forfejlede og sensationsprægede. Kloge-Åger på den ene og anden kanal har haft interesse i at spille det her op som en stor konflikt i Dansk Folkeparti. Sådan ser jeg det sådan set ikke, siger Anders Vistisen.

DF-ledelse tavs

Så det er en fejllæsning, hvis man tror, at der er noget utilfredshed med DF-ledelsen at spore hos dig og Peter Kofod Poulsen?

- Jeg tror ikke, der er nogen særlig utilfredshed. Det er ikke mit indtryk. Jeg tror bare, at det handlede om, at jeg havde et behov for at besvare det her spørgsmål efter utallige henvendelser.

- Og når man laver et to timer langt interview, der bliver klippet ned til et par sider, så kommer det til at fremstå mere konfrontatorisk eller ultimativt, end det er sagt. Det er jeg nødt til at korrekse.

Hvornår vil du gerne have en afklaring på, om du bliver spidskandidat eller ej?

- Nu er situationen, at muligheden for at stille op til Folketinget er passé, så jeg har al den tid i verden, der skal til. For jeg har som sagt ikke andre planer. Så jeg går ud fra, at der kommer en afklaring i første kvartal næste år, siger Anders Vistisen.

DR Nyheder har været i kontakt med ledelsen i Dansk Folkeparti, men de ønsker ikke at kommentere sagen. Heller ikke Peter Kofod Poulsen har yderligere kommentarer.

Dansk Folkeparti holder sommergruppemøde i næste uge.

Næstformand Søren Espersen (DF) udtalte tidligere på ugen, at Meld- og Feld-sagen ikke har indflydelse på, hvornår partiet udpeger sine kandidater til Europaparlamentsvalget.

EU's antisvindelenhed, Olaf, er stadig i gang med efterforskningen af Dansk Folkepartis mulige misbrug af EU-midler. Det er uvist, hvornår en konklusion er klar til at blive præsenteret.

FacebookTwitter