Ane Halsboe-Jørgensen bliver ny kultur- og kirkeminister

Jesper Petersen bliver ny uddannelses- og forskningsminister efter Ane Halsboe-Jørgensen, der skal være kulturminister.

Ane Halsboe-Jørgensen bliver ny kultur- og kirkeminister efter Joy Mogensen har valgt at forlade posten. Foto: Scanpix

Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen er udnævnt til ny kultur- og kirkeminister og overtager dermed posten efter Joy Mogensen, som i går meldte ud, at hun ønskede at forlade posten.

De to nye ministre har her til formiddag været til audiens hos Kronprins Frederik.

- Jeg er en meget stolt ny kultur- og kirkeminister. Jeg glæder mig usigelig til det store ansvar, det er, at bidrage til det fællesskab som kulturen er, siger Ane Halsboe-Jørgensen.

Samtidig udnævnes politisk ordfører Jesper Petersen (S) til uddannelses- og forskningsminister. Han takker statsministeren for tilliden.

- Det er afgørende for os som samfund, vi har veluddannede, dygtige mennesker til at varetage job i det private erhvervsliv, men jo også til at udfylde de vigtige funktioner, der er for os alle sammen i vores velfærdssamfund, siger Jesper Petersen.

Jesper Petersen bliver udnævnt til forsknings- og uddannelsesminister.

Af hensyn til situationen i Afghanistan vil der ikke blive gennemført overdragelser i de respektive ministerier i dag. De vil blive gennemført på et senere tidspunkt, meddeler Statsministeriet.

38-årige Ane Halsboe-Jørgensen har været medlem af Folketinget for Socialdemokratiet siden 2011. Efter valget i 2019 blev hun udnævnt til uddannelses- og forskningsminister.

Jesper Petersen er 39 år og har været medlem af Folketinget siden 2007. Fra 2007 til 2013 sad han i SF's folketingsgruppe, før han i 2013 skiftede til Socialdemokratiet. Her har han både været finansordfører og skatteordfører, indtil han i 2019 blev politisk ordfører for partiet.

Joy Mogensen trækker sig

Rokaden kommer, efter afgående kultur- og kirkeminister Joy Mogensen i går meddelte i et Facebook-opslag, at hun ønsker at trække sig fra posten som minister med øjeblikkelig virkning, da hun er 'løbet tør for overskud' efter en turbulent periode.

Statsminister Mette Frederiksen tager Joy Mogensens beslutning til efterretning. Hun roser også den tidligere minister for hendes arbejde.

- Joy er et utroligt begavet, tænksomt menneske, som har givet et vigtigt bidrag i en svær tid, siger Mette Frederiksen.

Joy Mogensen trækker sig efter to år som minister, hvor hun udover rollen som ny minister også har mistet en lille datter og har stået med håndteringen af coronaepidemien for to ministerier. Summen af det hele har været for overvældende for Joy Mogensen, der altså nu vælger at trække sig fra posten.

- Efter 16 år som folkevalgt og 10 år i spidsen for en politisk styret organisation mener jeg, at jeg kan sige, at jeg har aftjent min ’værnepligt’, skriver Joy Mogensen på Facebook.

Den tidligere kultur- og kirkeminister blev hentet ind som minister af Mette Frederiksen fra en post som borgmester i Roskilde. Joy Mogensen, der venter barn til vinter, ønsker nu at fokusere på at blive mor, og vil bruge efteråret på at ligge fremtidsplaner.

- Jeg stiller ikke op til Folketinget næste gang, og jeg har det godt med denne beslutning om at forlade politik for nu, skriver hun.

Joy Mogensen (S) trækker sig fra posten som kultur- og kirkeminister efter to år. (Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix) (Foto: © Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix)