Anita fik afslag på datters skoleudsættelse: 'Vi fik at vide, hun kunne gå 0. klasse om'

Forældre skal selv kunne bestemme, hvornår deres børn starter i skole, mener Anita Lund Kjær. Politikere bakker op.

Anita Lund Kjærs datter fik afslag på at udsætte skolen et år. Men allerede efter få måneder i 0. klasse er der problemer.

I denne uge kan seksårige Emily lege på stranden i Vestjylland med sin familie. Men når vinterferien er slut, skal hun tilbage til sine klassekammerater i 0. klasse.

Nu vil Anita Lund Kjær have ændret reglen, så forældrene selv kan beslutte, om et barn er klar til at starte i skole.

Og det er ikke helt let, forklarer Emilys mor, Anita Lund Kjær.

- Hun har svært ved at kapere, når der er noget, der går hende imod. Der er hendes instinkt at sætte sig ned og skrige, og hvis hun er i leg med andre, så er det at slå, hvis de eksempelvis tager hendes ting.

Inden Emily skulle begynde i skole i sommer, kunne hun bogstaver og var fagligt stærk.

Men følelsesmæssigt og i dialogen med andre børn, haltede hun bagefter, forklarer Anita Lund Kjær. Derfor blev hun og hendes mand kontaktet af børnehaven, der "havde en dårlig mavefornemmelse" over at sende Emily i skole.

- Vi blev enige om, at hvis hun ikke var klar, så skulle vi selvfølgelig søge skoleudsættelse. Og det gjorde vi så.

Det var derfor en overraskelse for familien Lund Kjær, da svaret fra kommunen var et afslag.

Begrundelsen lød på, at Emily var fagligt stærk og derfor klar. De ankede afgørelsen, men fik endnu et afslag.

- Vi kunne kun anke ved kommunen - den samme kommune og samme instans - og vi fik selvfølgelig et afslag mere. Vi var frustrerede over, at vi ikke havde noget at skulle have sagt. Og at de pædagoger, som kender hende til daglig og er uddannet til at se det her, de ikke blev hørt.

Anita Lund Kjær håbede at få en form for plan for, hvordan hun og sin mand skulle håndtere at få Emily klar til at starte i skole. Men den opgave står de alene med.

FOLA: Forældre får afslag

I Forældrenes Landsorganisation, Fola, kender de til problemstillingen.

De bliver kontaktet af flere forældre, der har søgt om skoleudsættelse til deres barn, men som har fået afslag fra kommunen, siger formand Signe Nielsen:

- Hvis jeg snakker med hundrede forældre, der har søgt, så vil jeg sige, at halvdelen har fået afslag. Og af dem har nogle allerede inden efterårsferien fået at vide, at de skal gå børnehaveklassen om.

Svær start for Emily

Emily startede i børnehaveklasse i sommeren 2019. Allerede efter et par måneder fik familien besked fra lærerne om, at Emily havde været i konflikt med andre børn, og at hun havde svært ved det, der ikke handlede om det faglige.

- Hun er ked af at skulle i skole mange dage, hun græder om morgenen og kan være svær at aflevere. Det kræver meget af hende, så hun bruger alt sit overskud på det, siger Anita Kjær Lund og fortsætter:

- Man bliver frustreret og sur og får lidt lyst til at sige; 'det var det, vi sagde.'

Familien fik at vide af skolen, at Emily kunne gå 0. klasse om for at blive mere moden. Men den løsning er ikke tilfredsstillende, mener Anita Lund Kjær.

- Det er svært at gå 0. klasse om, for du kommer ikke til at være sammen med dine kammerater. Så du skal bruge tid på at komme ind i en ny klasse, og det er et noget større nederlag at "dumpe" 0. klasse end bare at få lov at lege et ekstra år i børnehaven.

Politikere vil ændre reglerne for skoleudsættelse

På Christiansborg har regeringens støttepartier SF, De Radikale og Enhedslisten længe ville ændre reglen for skoleudsættelse.

De mener, det skal være forældrene selv, i eventuelt samarbejde med pædagogerne, der kan få lov til at beslutte, om deres barn har brug for et år mere, inden de skal starte i 0. klasse.

Derfor har de nu råbt regeringen op.

Jacob Mark (SF) vil have ændret reglerne om skolestartudsættelse nu. Det opfordrer SF, De Radikale og Enhedslisten regeringen til.

- Vi lovede det i valgkampen og i forståelsespapiret. Det skal være færdigt inden sommerferien. Når man er enige om at gøre noget, så lad os dog komme i gang, siger Jacob Mark (SF).

Det vil regeringen gerne, siger Kasper Sand Kjær, børne- og undervisningsordfører for Socialdemokratiet:

- Jeg deler deres(støttepartiernes, red.) utålmodighed, den er vi fælles om, og vi arbejder så hurtigt, vi kan, på en konkret model. Der skal jo også findes finansieringen til at gøre det, men vi er fuldstændigt enige om ambitionen.

Men støttepartierne skal ikke regne med, at skolestartsreglen vil blive ændret allerede inden sommerferien.

Kasper Sand Kjær (S) vil gerne lade forældrene bestemme, om deres barn er klar til at starte i skole. Men han kan ikke love, at de kan blive færdige inden sommerferien og næste årgang skal i skole.

Hvornår kan vi forvente, at der sker noget?

- Det kan jeg ikke stå og sige i dag, jeg kan bare sige, at vi arbejder så hurtigt, vi kan, på at finde en model og den finansiering, der nu hører til, siger Kasper Sand Kjær.

En god start er vigtig

For Emily er situationen indtil videre, at hun skal fortsætte i 1. klasse efter sommerferien.

Men familien Lund Kjær er stadig i tvivl om, hvad der er det bedste. Derfor har de søgt privat hjælp til at beslutte, hvad der er bedst for Emily.

På stranden i Vestjylland kan Emily lege med sin treårige lillesøster. Anita Lund Kjær håber, reglerne om skoleudsættelse bliver ændret længe før, hendes mindste datter skal starte i skole.

- Det vigtigste er, at hvis fagpersoner og forældre mener, at man skal et ekstra år i børnehaven, så er det det, der skal ske. Det er vigtigt, at børn får en rigtig god skolestart, for det er vigtigt i forhold til resten af deres forløb i skolen.