Anna Libak til Enhedslisten: Vi skal håbe på, at USA forbliver den ledende globale magt

USA's rolle som global magt er at foretrække fremfor kinesisk eller russisk indflydelse.

Sådan lyder beskeden fra Weekendavisens udlandsredaktør, Anna Libak, til Enhedslistens udenrigsordfører, Trine Pertou Mach, i en debat i dagens udgave af Deadline på DR2.

Det er netop USA's interesser som dominerende global stormagt, som sikkerhedsrådgiveren og den tidligere amerikanske udenrigsminister Henry Kissinger har arbejdet ihærdigt for igennem hele sin karriere. I weekenden fyldte han 100 år, og det har givet anledning til debat om hans kontroversielle virke i lande som blandt andet Argentina, Vietnam og Indonesien. Han medvirkede både til afgørende fredsaftaler, men også til amerikansk støtte til diktaturer og amerikansk militærs drab på civile.

Trine Pertou Mach er blandt kritikerne af Kissinger, og overfor Anna Libak argumenter hun for, at vi aldrig må føre udenrigspolitik på bekostning af vores værdier, men derimod bygge den på retslige principper, hvor menneskerettigheder, demokrati og national suverænitet respekteres.

Se hele debatten i Deadline på DRTV, hvor det diskuteres, hvilken indflydelse USA's tidligere udenrigsminister, Henry Kissinger, har haft på amerikansk udenrigspolitik.