Annette Vilhelmsen eller Astrid Krag? Sådan vil de forme partiet

To stærke kvinder har meldt sig i kampen om formandsposten i SF. Men hvordan kommer partiet til at se ud med de to kandidater? Få svaret her.

Astrid Krag er 29 år, Annette Vilhelmsen 52 år. Sådan lyder tallene. Men hvilket parti bliver SF med henholdsvis Krag eller Vilhelmsen ved roret? (Foto: Keld Navntoft © Scanpix)

Der vil være stor forskel på, hvordan partiet SF vil se ud, alt efter hvilken kandidat de knap 17.000 medlemmer vælger som formand.

For den ene er partitoppens kandidat, den anden er baglandets.

Kommer Annette Vilhelmsen til roret vil det betyde et farvel til den stil, som Villy Søvndal har ført gennem de sidste par år, vurderer chefredaktør på Fyns Amts Avis, Troels Mylenberg.

- Hvis Annette Vilhelmsen vinder, så har medlemmerne sagt farvel og tak til den siddende ledelse, og så skal der ske en helt anderledes tilgang til sagerne i SF - så det er en næsten uoverskuelig situation, siger han til DR Nyheder.

Omvendt er Astrid Krag Villy Søvndals helt store projekt, skriver Jens Ringberg, DRs politiske analytiker.

- Hun er - nu Thor Möger ikke er i spil - en naturlig arving til Søvndals projekt. På godt og ondt.

Den politiske linje

Med Annette Vilhelmsen ved roret vil SF dreje til venstre, vurderer Troels Mylenberg.

- Det SF hun (Annette Vilhelmsen red.) står for, og siger hun brænder for, står i modstrid med det, vi har set det seneste år, som er et SF, der er tvunget til radikal og socialdemokratisk politik. Det SF drømmer hun ikke om, siger han og fortsætter:

- Hun drømmer ikke om et SF, der indgår skatteaftaler med de borgerlige, hun vil nok være fortaler for en skatteaftale med Enhedslisten. Det vil hun selvfølgelig ikke sige højt og åbent, for hun har bakket op om partiledelsens beslutning, siger Troels Mylenberg.

Annette Vilhelmsen vil være eksponent for de SF'ere, der mener, at partiet har bevæget sig for langt til højre, forklarer han.

Klassisk socialist

Astrid Krag har gennem de seneste år været talerør for SF's flygtninge og indvandrerpolitik. Hun regnes af mange som en "hardliner" i forhold til partiets tidligere syn på integrationsområdet.

- Hun mente, at SF tidligere var virkelighedsfjern på værdipolitikken, og ikke tog almindelig mennesker alvorligt, siger Erik Holstein, politisk analytiker for Altinget.dk til DR Nyheder.

Han forklarer, at Astrid Krag er meget anderledes på det område end Annette Vilhelmsen. Sundhedsministeren er nemlig ikke bange for at kalde en spade for en spade. Hun vil dog langt hen ad vejen stå for den samme politik som Villy Søvndal, men prøve at profilere partiet bedre, forklarer han.

Chefredaktør på netavisen Altinget.dk, Rasmus Nielsen, betegner Astrid Krag som den klassiske socialist med fokus på fordelingspolitik og social ulighed. Det giver Erik Holstein ham ret i.

- Astrid Krag vil gerne føre en fordelingspolitik, der sørger for, at LO-medarbejderne tilgodeses, forklarer han.

Helle Ib er enig med Erik Holstein i, at Astrid Krag langt hen ad vejen vil følge i Villy Søvndals fodspor.

- Eftersom Astrid Krag har været ét med Villy Søvndals regeringsprojekt - altså gøre SF til et regeringsdueligt parti - er det oplagt, at hun er mere ét med den nuværende kurs end Annette Vilhelmsen, der vil opsamle mange proteststemmer, siger hun.

Begge pointerer, at hverken Astrid Krag eller Annette Vilhelmsen har meldt helt klart ud, hvad der er deres politiske projekt.

Selv siger Astrid Krag:

- Hvis jeg bliver formand for SF, kommer vi blandt andet til at oprette netværk og udvalg, der løbende kan udvikle politik, så SF's medlemmer er i tæt kontakt og sparrer med byrødder, regionsrådsmedlemmer, folketingspolitikere og ministre, skriver hun.

SF vælger med stor sandsynlighed ny formand på et ekstraordinært landsmøde den 13. oktober.

FacebookTwitter