Antallet af asylansøgere fra Eritrea falder fortsat kraftigt

Kun tre eritreere har søgt asyl i Danmark i januar måned.

Kun tre flygtninge fra Eritrea søgte i årets første måned asyl i Danmark (Foto: Claus Bech © Scanpix)

Sølle tre personer fra Eritrea har søgt om asyl i Danmark i januar i år. Det viser nye tal fra Udlændingestyrelsen.

I modsætning hertil har Sverige alene i januar måned fået 221 asylansøgere fra Eritrea, og antallet af januars eritreiske asylansøgere står ikke kun i kontrast til de svenske tal, der som regel ligger markant højere end i Danmark.

Sidste år var Eritrea det land, hvorfra næstflest kom til Danmark. Helt præcist kom 2.293 flygtninge fra Eritrea til Danmark.

Kan have sammenhæng med omstridt rapport

Imidlertid såede Udlændingestyrelsen i august tvivl om eritreernes ret til asyl i den såkaldte Eritrea-rapport, hvis konklusioner var stærkt omdiskuterede. Siden er asylansøgertallet fra det østafrikanske land dalet markant.

Gunnar Homann er advokat med speciale i asyl- og flygtningeret. Han mener, at efterårets store debat om den omstridte Eritrea-rapport kan have påvirket ansøgertallet.

- Jeg kan ikke med sikkerhed vide, hvad årsagerne til faldet er, men det er nærliggende at antage, at det har en sammenhæng med det, der har været fremme i offentligheden i slutningen af 2014 om, at Udlændingestyrelsen ville give afslag til asylansøgere på grund af rapporten.

Enhedslisten: For tidligt at drage konklusioner

Asylordfører for Enhedslisten Johanne Schmidt-Nielsen vil heller ikke drage endelige konklusioner på baggrund af januars asyltal fra Eritrea.

- Der skal gå længere tid, før man kan se, om der er en tendens. Alle mulige faktorer spiller ind, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

- Men det er klart, at hvis årsagen til, at der er kommet så få flygtninge fra Eritrea til Danmark, er, at Danmark har sendt et signal ud til verden om, at flygtninge fra Eritrea godt kan glemme alt om at få asyl i Danmark, så er det da et problem, for så er det et signal til mennesker, som reelt er i fare, og som har et beskyttelsesbehov om, at det behov kan de ikke få opfyldt i Danmark, siger hun.

Torsdag aften viser DR2 dokumentaren "DR2 Undersøger: Eritrea - missionen der mislykkedes" om det kaotiske forløb i forbindelse med Udlændingestyrelsens behandling af flygtninge fra Eritrea.