Antallet af skudepisoder på åben gade stiger: Pape vil hæve straffen

Regeringen varsler højere straffe for den slags skyderier som en del af bandepakke. DF og S er begejstrede, mens eksperter skyder forslaget ned.

Justitsminister Søren Pape Poulsen vil som en del af regeringens kommende bandepakke indsætte en ny bestemmelse i straffeloven, som vil betyde, at straffen for brug af skydevåben i det offentlige rum kan forhøjes med op til 50 procent (Foto: © Uffe Weng/Scanpix 2017) (Foto: © © Uffe Weng, Scanpix)

I 2016 blev der i 54 tilfælde affyret skud på offentlige pladser, på gader og stræder.

Det er mere end en fordobling i forhold til året før, hvor der var 17 tilfælde af skyderier er det offentlige rum.

Regeringen har længe barslet med en såkaldt bandepakke, der blandt andet skal dæmme op for den bandekonflikt, der verserer i især københavnsområdet lige nu.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) er ikke begejstret for det stigende tal:

- Vi skal sikre tryghed i det offentlige rum. Folk skal kunne gå på gaden og sidde på caféer uden at bare så meget som at tænke på, at der kan komme en eller anden bindegal type og skyde på folk.

Selvom alle skudepisoderne er blevet affyret som en del af rocker-bande-konflikten, er uskyldige og tilfældige mennesker blevet ramt.

Blandt andet i Lyngby i november måned, hvor to personer blev ramt af skud ved Lyngby Storcenter - en af dem var en 30-årig kvinde.

Og derfor vil regeringen nu som en del af deres kommende bandepakke indsættes en helt ny bestemmelse i straffeloven, som vil betyde, at straffen for brug af skydevåben og eksplosivstoffer i det offentlige rum kan forhøjes med op til 50 procent:

- Vi foreslår, at hvis man anvender skydevåben i forbindelse med kriminelle forhold, så bliver der lagt 50 procent oveni straffen, siger Søren Pape Poulsen.

Det, håber han, vil være med til at sikre, at tallet ved næste års opgørelse af skudepisoder i det offentlige rum, er faldet drastisk:

- Jeg vil stærkt og inderligt håbe, at vi er længere nede, når vi opgør tallet for 2017. Vi kan ikke garantere, at det kommer ned på nul, men det så jeg selvfølgelig gerne.

S vil fordoble straf

Både Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet har længe efterlyst handling på netop rocker-bande området.

Allerede på Søren Pape Poulsens første dag som justitsminister var de to partier med til at sende ham i mindretal i Folketingssalen med et beslutningsforslag, der pålagde regeringen handling på området.

I dag bliver forslaget om forhøjelse af straffen derfor positivt modtaget:

- Vi er optaget af at få rykket straffene op, så det forslag er vi rede til at diskutere. Vi har ikke noget imod, at rocker- og bandemedlemmer sidder rigtig lang tid i fængsel, for så længe de sidder der, kan de i hvert fald ikke skade folk, siger Dansk Folkepartis retsordfører Peter Kofod Poulsen.

Også Socialdemokratiets retsordfører Trine Bramsen er særdeles tilfreds med regeringens forslag. Hun er dog klar til at gå skridtet videre:

- Det giver rigtig god mening at hæve straffen for skyderier i det offentlige rum, men vi synes, at 50 procent lyder af lidt. Vi er klar til at se på, om man kan fordoble straffen. Og så kan det her aldrig stå alene, vi er også nødt til at have endnu bedre redskaber til forebyggelse ind over, siger Trine Bramsen.

Ekspert: De typer tjekker ikke strafferammen

Imens har tidligere rapporter fra Justitsministeriet selv - samt forskning på området - vist, at hårdere straffe ikke nødvendigvis virker.

Anette Storgaard, der er lektor i kriminologi ved Aarhus Universitet mener også, at effekten af regeringens forslag om vil være 'meget begrænset', når man kigger på antallet af skudepisoder.

- De mennesker, der begår den her slags kriminalitet, slår ikke lige op i den nyeste oversigt over strafudmåling, inden de går ud og skyder. De sætter sig ikke ind i, om der er sket en justering af strafferammerne, siger hun.

Antallet af skyderier beror på spændingsforholdene ude i samfundet siger hun:

- Det er det, der er afgørende, siger Anette Storgaard

Imens påpeger justitsministeren, at forslaget kommer oveni, at regeringen allerede er i gang med at hæve minimumsstraffen for besiddelse af skydevåben:

- De typer, der tror de skal rende og styre den kriminelle underverden, skal sidde i spjældet istedet for på restaurant. Det skal give danskerne tryghed, at de er væk fra gaden, siger Søren Pape Poulsen.

Den fulde bandepakke forventes at blive præsenteret inden for de kommende dage.