Anti-Korruptions-NGO: Ødelæggende at lukke Irak-kommission

Regeringens beslutning er et tilbageskridt for åbenheden, lyder kritikken fra Transparency International Danmark

Nedlægningen af Irak- og Afghanistan-kommissionen får nu kritik fra Transparency International. (© Forsvaret)

Venstre-regeringens beslutning om at nedlægge Irak- og Afghanistan-kommissionen får nu også kritik fra Transparency International, en organisation, der bekæmper korruption i lande verden over.

- Når man ser på gennemsigtighed i statens arbejde over for borgerne, så er det her et klart tilbageskridt, siger Knut Gotfredsen, der er formand i Transparency Internationals danske afdeling.

Hemmelige aftaler

Selvom kommissionens arbejde nu er stoppet, kom der i weekenden flere oplysninger frem om Danmarks deltagelse i Irak-krigen.

Jyllands-Posten kunne fortælle, at den daværende VK-regering under Irak-krigen havde en aftale med det kontroversielle, amerikanske sikkerhedsfirma Blackwater.

Og tidligere på ugen kunne Politiken fortælle om et notat, der ifølge avisen afslører, at Anders Fogh Rasmussen (V) som statsminister drøftede Danmarks eventuelle deltagelse i Irak-krigen med USA langt tidligere, end det hidtil har været kendt.

Det var rigtigt dumt

Og de oplysninger er kun med til at understrege, at der er brug for svar, mener Knut Gotfredsen.

- Det var rigtigt dumt at lukke kommissionen, når der åbenbart kan komme så mange overraskende oplysninger frem, siger han.

Irak- og Afghanistan-Kommissionen nåede at arbejde mere end to et halvt år med at udrede Danmarks deltagelse i krigene i Afghanistan og Irak, inden regeringen trak stikket på det videre arbejde.

Her manglede man blandt andet at afhøre tidligere forsvarsminister Søren Gade (V) og tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen.

Folket har krav på redegørelse

Og de informationer, som kommissionen arbejdede på at få, skulle være kommet danskerne til gode, mener Knut Gotfredsen.

- Det danske folk har krav på at få en ordentlig redegørelse af krigen, og hvad der blev lavet af fordækte aftaler, siger han.

Regeringen har blandt andet begrundet lukningen af kommissionen med, at den har været for ineffektiv og dyr. Og at man hellere vil bruge pengene på de danske veteraner.

Irak- og Afghanistan-Kommissionen nåede at koste skatteborgerne over 14,3 millioner kroner.

Facebook
Twitter