ARKIV-VIDEO Anker Jørgensen om sit eftermæle: Det bliver formentlig meget pænt

Man kan slet ikke lade være med at tænke på sit renomme og eftermæle, sagde Anker Jørgensen.

Eftermælet vil formentlig blive meget pænt, men det vil blive blandet.

Sådan sagde Anker Jørgensen, da han tilbage i 2008 blev spurgt om, hvorvidt han ofte tænkte på sit ry. Og svaret kom prompte.

- Man kan slet ikke lade være med at tænke på det, når man har været så meget i skudlinjen, sagde Anker Jørgensen og fortsatte:

- Det kan godt være, at der står et eller andet tilbage et stykke tid, men er man først død, så er man død.

Se i videoen øverst i artiklen, hvad han ikke ønsker at blive skudt i skoene efter sin død.

Anker Jørgensens blev valgt til Socialdemokratiets formand i 1972, og da det blev tid til at sige farvel i 1987 - hvor han overlod posten til Svend Auken - var det en bevæget Anker Jørgensen, der tog imod kollegaernes bifald.

Se hvordan det så ud i videoen herunder:

Men kontakten til de politiske kollegaer blev bevaret, og der blev i den tidligere socialdemokratiske statsministers sidste år også tid til at fejre ham. Det gjorde familie, venner og tidligere kollegaer ikke mindst i 2012, da Anker Jørgensen fyldte 90 år.

Han havde dengang for længst lagt sin politiske karriere på hylden og var mere optaget af at dele ud af sin livsfilosofi.

- Det vigtigste er at huske at være menneske. Det er jo så banalt, at det næsten ikke er til at holde ud. Man skal forblive det, man er, sagde han, da han blev fejret den 13. juli 2012.

Se Anker Jørgensen blive fejret på sin fødselsdag i videoen herunder, som også giver et kort indblik i den tidligere statsministers liv.

Selv om Anker Jørgensen var en travl mand og politiker, så tog han sig i sin karriere også tid til ikke bare at svare på journalisternes, men som det ses i klippet herunder, også børnenes spørgsmål.

De ville blandt andet vide, om han troede, han kunne klare posten som statsminister. Se i videoen herunder, hvad han svarede: