'Arne'-pension er mest populær blandt folk i job: Det skaber bekymring i erhvervslivet og på Christiansborg

Knap halvdelen af dem, der har fået ret til tidligere pension, kommer fra job. Det bekymrer Radikale og Venstre. Ministeren fastholder, at ordningen er en succes.

Bryggeriarbejderen Arne Juhl er blevet billedet på retten til tidligere pension. Ordningen har vist sig populær blandt folk i job, hvilket bekymrer erhvervslivet og en række partier. (Foto: Henning Bagger © Ritzau Scanpix)

Der bliver jublet i regeringen og hos beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) i disse dage over søgningen til den nye ret til tidligere pension. Det, der populært er blevet kaldt 'Arne'-pension opkaldt efter bryggeriarbejderen Arne Juhl.

De første tal viser, at 10.888 borgere indtil videre har fået tilkendt retten i 2022. Af dem har 3.700 borgere allerede valgt at tage hul på pensionsudbetalingerne.

- Vi er både rigtig glade og stolte over, at der er så mange, der har søgt og fået tildelt en ret til at gå tidligere på pension efter lange og hårde arbejdsliv, siger Peter Hummelgaard.

Men en gammel talemåde lyder, at alt afhænger af øjnene, der ser.

For et af grundskønnene bag 'Arne'-pensionen, som er helt centralt for dansk økonomi, har vist sig at ramme et stykke ved siden af.

Knap halvdelen - 43 procent - af dem, der har indtil videre fået tilkendt retten til tidligere pension, kommer fra et job, viser tal fra Beskæftigelsesministeriet. Det er langt højere end det, som regeringen skønnede. Den forventede, at det ville være hver fjerde, der kom fra et job.

Beskæftigelsesministeren erkender, at der er forholdsvist flere fra arbejdsmarkedet, der søger pensionsordningen, end man havde forventet.

- Det tal er lidt højere, men vidner omvendt om, at der er et klart behov på arbejdsmarkedet. At der er mange lønmodtagere, som er slidte, siger han.

Virksomheder, plejehjem og hospitaler savner flere hænder

Det kan imidlertid være et problem på et arbejdsmarked, hvor arbejdsgiverne i forvejen skriger efter mere arbejdskraft. Og fortsætter tendensen, kan det være med til at fjerne flere ledige hænder på arbejdsmarkedet - og dermed forringe det såkaldte arbejdsudbud, vurderer Michael Svarer, der er professor i økonomi på Aarhus Universitet og tidligere overvismand.

- Det tyder på, at ordningen rammer bredt. Når man ikke visiterer folk i forhold til deres helbred og arbejdsevne, så kan arbejdsduelige også vælge ordningen. Og jo flere raske, der går på tidlig pension, jo større er den negative effekt på arbejdsudbuddet, siger han.

Indtil videre er efterspørgslen efter pensionen dog under, hvad regeringen havde regnet med.

Af aftalen om retten til tidlig pension fremgår det, at det er forventningen, at 41.000 personer opnår retten til tidligere pension i år, mens 22.000 personer ventes at udnytte den.

Men holder skønnet stik, kan det "dybest set betyde, at den negative arbejdsudbudseffekt bliver større end forventet," siger Michael Svarer.

Arbejdsgivere: Ikke en sund ordning

Erhvervslivet har længe efterlyst en løsning på, at der er meget få ledige hænder, som virksomhederne kan rekruttere.

I Dansk Arbejdsgiverforening ser administrerende direktør Jacob Holbraad nervøst med på sidelinjen. For hans medlemmer skriger efter flere hænder - ikke færre.

- Vi har aldrig set en større efterspørgsel efter arbejdskraft, end vi ser nu. Beskæftigelsen sætter rekord, ledigheden er meget meget lav og virksomhederne skriger på arbejdskraft. Her har vi altså en ordning, der gør det stik modsatte. Det er ikke sundt, siger han.

- Vi har hele tiden været bekymrede for, at Arne-pensionen ville trække mange folk ud af beskæftigelse og over på tidlig pension. Det er jo det, vi nu begynder at se de første tegn på, nemlig at ordningen virker sådan, at folk trækker sig ud af arbejdsmarkedet. Og det er vi selvfølgelig kede af, siger han.

Kan få indvirkning på reformforhandlinger

Lige nu sidder regeringen og forhandler om en politisk aftale, der skal få flere til at stå til rådighed for arbejdsmarkedet. Grundlaget er regeringens udspil med navnet 'Danmark kan mere I'.

De forhandlinger skal være med til at afhjælpe manglen på ledige hænder og samtidig kompensere for 'Arne'-pensionen, siger De Radikales beskæftigelsesordfører, Samira Nawa, der er uddannet økonom.

- Jeg er alvorligt bekymret over situationen på arbejdsmarkedet lige nu, hvor vi har en akut mangel på arbejdskraft. I den situation nytter det jo ikke, at vi trækker raske mennesker ud af beskæftigelsen. Og derfor bliver jeg rigtig bekymret, når jeg ser på de her nye tal.

- Så der skal leveres, blandt andet i de reformforhandlinger, som vi sidder i lige nu.

Venstre vil have regeringen til at svare på, hvordan den vil sikre flere ledige hænder, siger beskæftigelsesordfører Hans Andersen.

- Det ændrer fuldstændig forudsætningerne for hele Danmarks økonomi. Det bliver regeringen nødt til at forholde sig til. Vi mangler akut hænder på vores sygehuse, på vores plejehjem og i vores virksomheder.

Regeringen følger med i søgningen

I regeringen er konstateringen imidlertid, at ordningen indtil videre ikke er så populær, som man havde forventet, fordi færre har søgt. Og derfor udgør det isoleret set ikke et problem, at andelen i beskæftigelse, der søger ordningen, er højere, siger beskæftigelsesministeren.

Peter Hummelgaard, har I undervurderet hvor attraktiv ordningen er for folk i beskæftigelse?

- Nej, det tror jeg egentlig ikke. Det samlede antal er jo på niveau med, hvad vi har vurderet. Det, man kan læse af de tal, er, at der er færre, der indtil videre er overgået fra efterløn og i stedet gør brug af deres ret til tidlig pension.

Men er der ikke en risiko for, at I risikerer at fjerne et større arbejdsudbud end det, I havde skønnet?

- Nej, det tror jeg ikke. Ikke på nuværende tidspunkt. Vi vil selvfølgelig følge med. Men der er ikke noget, der indikerer, at det vil trække et større arbejdsudbud end det, vi har skønnet.

Men hvis ordningen viser sig at være mere attraktiv for folk i beskæftigelse, end I har skønnet, vil I så gøre noget, for at sætte en prop i?

- Vi følger løbende med, men der er intet der tyder på, at det overstiger de forventninger, vi har indlagt. Tværtimod så følger det egentlig ganske fint, hvad vi havde regnet med. I virkeligheden er der nok flere, der lige nu skal se ordningen an, end vi oprindeligt havde skønnet.

FacebookTwitter