Arrig opposition kræver klare svar om fødselspenge

Både S og SF varsler samråd om, at regeringen tilsyneladende vil fjerne penge til fødeafdelinger.

Både Socialdemokraterne og SF vil have sundhedsminister Sophie Løhde (V) i samråd om sagen. (Foto: © Ale Ventura, COLOURBOX)

Det er "dybt alvorligt", at regeringen tilsyneladende har tænkt sig at sløjfe en pulje til at forbedre forholdene på landets fødeafdelinger, mener Socialdemokraterne.

- Det er ikke for sjov, at der er blevet afsat flere penge, for der er brug for, at man giver et løft, så der er kvalitet og tryghed, siger politisk ordfører Nicolai Wammen (S).

Og hos SF er fortørnelsen om muligt endnu større.

- Jeg er arrig for at sige det lige ud. Jeg synes simpelthen, det er uartigt, siger finansordfører Jonas Dahl.

Rød enighed om millionpulje

Sagen er, at den tidligere SR-regering sammen med SF og Enhedslisten sidste år blev enige om en pulje på i alt 250 millioner kroner til at forbedre forholdene på fødeafdelingerne.

Heraf blev de 35 millioner afsat på finansloven for 2015, men ifølge papirer, som Berlingske og TV2 har set, har regeringen sløjfet puljen, og herunder altså angiveligt også de penge, der allerede var afsat til en styrket indsats i år.

- Det er meget kreativt, og for mig at se er det også i strid med normal praksis, siger Jonas Dahl.

V kan tage beslutningen

Han anerkender, at Venstre, som ikke er en del af aftalen, selv kan beslutte, om de vil videreføre pengene på næste års finanslov.

- Men de kan ikke bare begynde at ændre på de penge, der er afsat i år. Bare fordi der kommer en ny regering, kan de ikke bare skalte og valte uden at spørge Folketinget, siger han.

Både Socialdemokraterne og SF vil have sundhedsminister Sophie Løhde (V) i samråd om sagen. Og muligvis kan finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) også se frem til en invitation, varsler Jonas Dahl.

/ritzau/