Ask Rostrup: Løkke er presset

Det er ikke mange, der får lavet noget arbejde på Christiansborg, hvor alles tanker kredser om, hvornår Lars Løkke Rasmussen trykker på valgknappen.

Det er ikke nogen nem beslutning for Lars Løkke Rasmussen at udskrive valg lige nu, siger DRs politiske redaktør Ask Rostrup. (Foto: © Bjarne Bergius Hermansen, DR)

Valg eller ikke valg, det er det helt store spørgsmål på Christiansborg, hvor valgrygterne svirrer mere lystigt end længe.

Det er ikke mange i det store hus, der kan få lavet noget, fordi tankerne kredser om, hvorvidt statsminister Lars Løkke Rasmussen vil trykke på valgknappen, fortæller DRs politiske redaktør Ask Rostrup.

- Det har været en af de mere hektiske formiddage på Christiansborg i flere år. Man finder rigtig mange politikere og andre, der har svært ved at koncentrere sig om deres arbejde, fordi alle går og venter, siger han.

Konservativt pres

Snakken om, at valgudskrivelsen er lige oppe over, er ikke blevet mindre, efter Venstres regeringspartner, De Konservative, direkte har opfordret statsministeren til, at udskrive valg.

- Danmark har brug for et valg, sagde partiets politiske ordfører Carina Christensen tidligere i dag.

Derfor sidder Lars Løkke lige nu i en rigtig svær situation, vurderer Ask Rostrup:

- Presset på statsministeren er ganske betydeligt. Vi ved jo, at han skal udskrive et valg enten inden for den næste uge, eller i løbet af 14 dage i oktober. Det er de to vinduer, han har tilbage. Han står med en vækstpakke, han har svært ved at skaffe flertal for. Han har præsenteret en finanslov med et dundrende underskud og han ligger dårligt i meningsmålingerne. Det er altså ikke nogen nem situation at beslutte sig for, om han skal udskrive valg, siger han.

Forhandlinger eller valg?

Alternativet til for alvor at skyde valgkampen i gang er, at åbne op for reelle forhandlinger om regeringens forslag til en vækstpakke. Gør man det, skal man også have enten Liberal Alliance eller kristendemokraten Per Ørum Jørgensen og løsgængeren Pia Christmas Møller med om bord, forklarer Ask Rostrup.

Indtil nu er Kristian Thulesen Dahl fra Dansk Folkeparti den eneste, der har været til såkaldte snakke i Finansministeriet om pakken. Og da han kom ud ved middagstid, gav han udtryk for, at der ikke var noget, der havde rykket sig afgørende.

Det, der alligevel taler for, at regeringen vil forsøge sig med forhandlingsvejen er, at det vil være et skidt udgangspunkt for valgkampen, hvis VKO-samarbejdet kollapser.

- Regeringen kan få svært ved at holde sammen på tropperne i valgkampen, og derfor vil man sikkert forsøge at få en form for enighed. Men Dansk Folkeparti er meget klare i spyttet på at de altså ikke vil have denne her boligpakke, og så må overvejelsen i regeringen jo være, om, de skal tage boligpakken ud, siger han.