Astrid Krag om ny skattely-sag: 3's metoder er rystende

Socialdemokraternes skatteordfører håber, at EU snart gør det lovligt for staten at se bort fra firmaer, der bruger skattely.

Astrid Krag (S) ville ikke selv lægge penge i mobilselskabet 3 efter historien om selskabets skatteaftale med Luxembourg. (Foto: © Jonas Fogh, Scanpix)

DR Nyheder beklager historien om teleselskabet 3. Læs hele beklagelsen her.

Det er rystende, at mobilselskabet 3 - der har omkring en million kunder i Danmark - ifølge Politiken har indgået en hemmelig skatteaftale med myndighederne i Luxembourg og dermed betaler minimal skat i Danmark.

Sådan lyder det fra Socialdemokraternes skatteordfører, Astrid Krag.

- Jeg er dybt rystet, hver gang sådan en afsløring med Luxleaks kommer frem, hvor store velkendte firmaer har spekuleret aggressivt i skatteplanlægning og ligefrem benyttet sig af skattely, siger Astrid Krag til DR Nyheder.

3 har på fem år tjent næsten 1,5 milliarder kroner på sine danske kunder uden at betale skat i Danmark. Selskabet slap med at betale 5,8 procent i skat på grund af en særaftale i Luxembourg.

- Det gør mig forarget. Det er så store beløb, hvor man er gået langt for at slippe for at betale den skat, som er ret og rimelig, siger Astrid Krag.

Venter på Vestager

3 havde i tre år frem til 2014 eneret på at levere mobilt bredbånd til staten, og selvom man fra politisk hold ønsker at forhindre en lignende situation i fremtiden, vil det være svært.

Det er således ikke lovligt at stille krav om, at selskaber ikke anvender sig af skattely, når man sender offentlige opgaver i udbud. Hvis et selskab betaler skat i et andet EU-land end Danmark, må man ikke se bort fra det i en udbudsrunde.

Regeringens skattelypakke fra december indeholder dog en formulering om, at man vil arbejde for, "at krav om skatteforhold kan indgå i udbud i EU".

- Det er i dag ikke lovligt at stille krav om, at der ikke anvendes skattely, men det bør det være, siger Astrid Krag.

- Derfor er det meget heldigt, at vi har en konkurrencekommissær i EU, som er optaget af det samme, for det er jo konkurrencereglerne, der gør det muligt at gøre, som 3 formentlig har gjort inden for lovens rammer, siger hun.

Bebuder stramninger i EU

EU's konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, bebudede i et debatindlæg i Politiken søndag, at "alle virksomheder skal yde deres del", og at EU-Kommissionen i løbet af foråret vil foreslå ny lovgivning på skatteområdet.

Der skal blandt andet være en "automatisk udveksling af oplysninger om grænseoverskridende skatteafgørelser", lyder det fra Margrethe Vestager.

- For skattemyndigheder bør vide, hvilke virksomheder der får en fordelagtig skattebehandling i et andet land.

- De fleste EU-lande går allerede ind for at udveksle disse informationer. Og vi er sikre på, at vi kan overbevise de lande, som fortsat tvivler, skriver Vestager i debatindlægget, som også er forfattet af EU's kommissær for økonomiske og finansielle anliggender, beskatning og told, Pierre Moscovici.

Margrethe Vestager er sikker på, at tvivlende EU-lande kan overbevises til at udveksle skatteinformationer med resten af EU. (Foto: © Eric Vidal, Scanpix)

Astrid Krag: SF-forslag er fin symbolik

Herhjemme har SF foreslået at boykotte både mobilselskabet 3 og revisionsselskaber som PWC, der har forhandlet aftalen på plads med de luxembourgske myndigheder på 3's vegne.

Men det er ikke vejen frem, mener Astrid Krag, selvom hun deler forargelsen med sit gamle parti.

- Det er fin symbolik, og jeg forstår det godt. Jeg er også forarget, men vi bliver nødt til at forholde os seriøst til det her, siger Astrid Krag.

- Når de fire store revisionshuse (PWC, Deloitte, KPMG og Ernst & Young, red.) er involveret i det her, så er det udtryk for, at der er noget galt på systemplan. At Lisbeth Bech Poulsen (skatteordfører for SF, red.) føler sig i stand til at udpege konkrete virksomheder, der er bedre at samarbejde med end andre, tror jeg ikke, at vi skal hænge vores hat på, siger hun.

Astrid Krag mener dog, at man som forbruger godt kan vælge at boykotte et selskab som 3 i kølvandet på historien om selskabets hemmelige skatteaftale med Luxembourg.