Astrid Krag om udlevering af 84.000 personers data: Træls

Sundhedsministeren afviser, at regeringen slækker på sikkerheden trods planer om at effektivisere adgangen til sundhedsdata.

Sundhedsminister Astrid Krag kalder det en uheldig og menneskelig fejl, at Statens Serum Institut har udleveret helbredsoplysninger om 84.000 danskere til et privat forskningsfirma. (Foto: Claus Bech © Scanpix)

Det er en "ekstremt uheldig enkeltsag", at Statens Serum Institut ved en fejl er kommet til at udlevere helbredsoplysninger om 84.000 danskere til det private forskningsfirma CCBR.Sådan lyder reaktionen fra sundhedsminister Astrid Krag (SF), der også finder det uheldigt, at en række danskere har modtaget brev fra CCBR med fejlagtige oplysninger om, at de skulle have en hjertesygdom.- Det er en rigtig træls sag, fordi man har udleveret for meget data i forhold til, hvad der var brug for. Det er jo en menneskelig fejl, siger Astrid Krag til DR Nyheder.- Men også fordi, man har udleveret nogle diagnosekoder med et forkert resultat, og det skal jo ikke kunne ske, siger sundhedsministeren.

Sikkerheden bliver ikke forringetHun understreger, at hun trods alt er meget tilfreds med, at Statens Serum Institut har lagt sine procedurer om, så man i fremtiden bør være sikret mod lignende fejl.Regeringens vækstplan skal sikre en "mere effektiv og gennemsigtig adgang" til sundhedsdata for relevante forskere, men ministeren understreger, at sikkerheden omkring danskernes personlige helbredsoplysninger ikke bliver forringet.

- Lettere adgang til data betyder ikke, at vi slækker på nogen af de sikkerhedskrav, vi har i forhold til datasikring. Sådan skal det ikke forstås. Det handler om at kigge på, hvor der er nogle bureaukratiske arbejdsgange, der forlænger sagsbehandlingen unødigt, for det er der jo ingen, der vinder på. Men kvalitetsstandarderne bliver ved med at være de samme, siger Astrid Krag.Der skal være en grundlæggende tillidHun peger desuden på, at hun har nedsat et ekspertudvalg, der skal komme med bud på, hvordan man sikrer den højeste sikkerhed omkring patienters personlige oplysninger, mens man samtidig giver forskningen effektiv adgang til data.- En vigtig del af forudsætningen for, at vi også har det i fremtiden og kan levere ny viden om medicin med færre bivirkninger, nye behandlingsmetoder og så videre, er jo, at der er en grundlæggende tillid til den måde, vi omgår det på, siger Astrid Krag.Både Statens Serum Institut og forskningsvirksomheden CCBR har beklaget håndteringen af de mange danskeres personlige helbredsoplysninger.

Facebook
Twitter