Asylaftale forbedrer vilkår for børnefamilier

DR Nyheder erfarer, at regeringens asylaftale med EL og LA præsenteres denne uge. Delaftale om asylfamilier med børn er på plads

Johanne Schmidt-Nielsen, Enhedslistens politiske ordfører, glæder sig over, at asylansøgerbørn nu får forbedrede vilkår. (© DR)

Regeringen ventes onsdag denne uge at kunne præsentere en samlet asylaftale med Enhedslisten og Liberal Alliance.

En delaftale om forbedrede vilkår for asylansøgerfamilier med børn er allerede på plads, erfarer DR Nyheder.

- Denne her aftale, som vi forhåbentlig lander i denne uge, er simpelt hen et brud med årtiers politik på det her område; som har gået ud på, at asylansøgere skulle sidde helt alene, passivt i et eller andet center - til at man rent faktisk nu giver dem mulighed for at få noget indhold i deres liv.

Sådan siger Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, til DR Nyheder.

Delaftalen indeholder syv konkrete elementer, der først og fremmest giver afviste asylansøgerfamilier med børn - der har fået endeligt afslag på asyl - tilbud om at flytte ud af asylcentrene til særlige boliger efter 12 måneder.

I dag gælder tilbuddet først, efter familierne har opholdt sig i asylsystemet i 18 måneder.

Uddannelse og arbejde til unge

Regeringen præsenterede allerede i juni sit udspil til en aftale. Men rapporten fra et nedsat embedsmandsudvalg var først klar umiddelbart før sommerferien, hvilket var med til at forsinke processen.

Hos Enhedslisten er man tilfreds med den aftale, der nu foreligger.

- Vi ved, hvor ødelæggende det er at bruge årevis på asylcentre. Og så har børnene virkelig været centrum for os. Fordi noget der er helt, helt veldokumenteret er, at børn tager skade af at tilbringe deres barndom i et asylcenter, siger Johanne Smidt-Nielsen.

Ifølge DR Nyheders oplysninger giver delaftalen uledsagede mindreårige adgang til arbejde og bolig uden for 'men i tilknytning til' asylcentrene. Ligeledes rummer aftalen bedre mulighed for uddannelse målrettet unge, blandt andet mulighed for at gå på eksempelvis teknisk skole.

Der er afsat 10 mio. kroner til ændringerne af den delaftale, der omhandler asylansøgerfamilier med børn.