Asylcentre lukker på stribe

På et år er 41 asylcentre i Danmark lukket. Støjberg glæder sig over udviklingen.

Flygtningstrømmen er dalet markant, og det betyder, at asylcentre i hele Danmark lukker på stribe.

På et år er hele 41 centre lukket. I januar 2016 var der således 94 centre, mens der nu er 53 tilbage.

Integrationsminister Inger Støjberg (V) glæder sig over tendensen.

- Sidste år var vi i modsatte situation, da vi måtte åbne mange centre. Nu kan vi lukke dem, og det er godt i sig selv, siger Støjberg.

Hun fremhæver, at pengene nu kan bruges i nærområderne i stedet.

- Det er en sidegevinst, at vi kan bruge over en milliard kroner i nærområderne. Det kommer nogle af de svagere flygtninge til gode, og det synes jeg selvfølgelig er en meget glædelig udvikling, siger Inger Støjberg.

Uvist hvor mange vi kan vente

Med det antal af asylansøgere, der kommer til landet nu, ligner det de tilstande, der var, før de store strømme kom forrige år.

Hvordan det kommer til at se ud fremover, er uvist.

- Lige nu ser vi et lavt antal asylansøgere i Danmark, men det kan hurtigt ændre sig. Vi ser rejseruterne ændre sig. Der er indgået en aftale med EU og Tyrkiet, og så længe den holder, så antager jeg, at vi ser et relativt lavt antal, men vi ved ikke, hvad fremtiden bringer, siger Inger Støjberg.

Antallet er fortsat faldende, men det er meget sæsonbestemt, pointerer Inger Støjberg.

- Antallet stiger henover sommeren og efteråret. Det er et spørgsmål om, hvornår det er sikrest at passere Middelhavet, siger Støjberg.

Stramningerne har virket

Hun håber, at tallet bliver holdt nede, men at man hele tiden er klar til at tilpasse sig situationen.

- Vi tilpasser hele tiden antallet af pladser. Vi åbnede teltlejrene i sin tid, fordi der kom mange i en kort periode. Der er store udsving, men jeg håber, at vi fortsat kan have et lavt tal i Danmark, siger Støjberg.

Forskellige stramninger har formentlig bremset noget af flygtningestrømmen til Danmark, men Støjberg vil ikke fremhæve stramning af familiesammenføring, stop for kvoteflygtninge, dagbladsannoncer, smykkelov eller grænsekontrollen som den afgørende faktor.

- Jeg tror samlet set de stramninger, vi har lavet, tillagt grænsekontrol og den aftale, der er indgået mellem EU og Tyrkiet, har bevirket, at vi har så lavt et tal. Det er svært at hive enkelte elementer ud, siger Inger Støjberg.

Se mere om lukningen af asylcentrene i Danmark i 21 Søndag.