Asylpakke: Regeringen vil begrænse familiesammenføringer yderligere

Statsminister Lars Løkke Rasmussen fremlægger en pakke med 34 bud på stramninger af asylpolitikken.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen, udlændinge-, integrations- og boligminister Inger Støjberg og justitsminister Søren Pind holder pressemøde. (Foto: søren bidstrup © Scanpix)

En særlig gruppe af asylansøgere på såkaldt midlertidig beskyttelsesstatus skal i de tre første år, de opholder sig i Danmark, forhindres i at få familiesammenføring.

Sådan lyder et af regeringens nye forslag, der skal ses som en reaktion på det stadig stigende flygtningepres på Europas grænser.

Det er næsten udelukkende syrere, der får midlertidig beskyttelsesstatus og fremover skal de altså vente tre år, før de kan få deres familie hertil.

I øjeblikket er det kun det første år, at asylansøgere med midlertidigt ophold er forhindret i at få familiesammenføring. Den stramning blev gennemført under den tidligere SR-regering.

Dengang var der heftig kritik af lovforslaget, fordi det lå lige på kanten af konventionerne, men en såkaldt tillægsbetænkning betød, at de i sidste ende blev overholdt.

I betænkningen blev der lagt vægt på hensynet til familiens enhed og hensynet til de personer, som har et ganske særligt behov for beskyttelse i form af hurtig familiesammenføring.

Regeringen afviser, at det nye forslag vil være i strid med konventionerne.

- Det er et af de spørgsmål, der har været meget nøje gransket. Det er vores overbevisning, at tre år er holdbart og inden for den europæiske menneskeretskonvention, siger justitsminister Søren Pind (V) på et pressemøde i Statsministeriet.

De seneste tal fra Udlændingestyrelsen viser, at 9.793 personer har søgt om asyl i Danmark i indeværende år - af dem er 691 blevet ramt af SR-stramningen.

Forslaget er en del af regeringens asylpakke, der indeholder 34 bud på stramninger i større og mindre omfang.

Regeringen vil blandt andet også give myndighederne lov til at indkvartere flygtninge i telte. I første omgang opstilles telte i Thisted i løbet af næste uge til enlige mænd.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) håber allerede allerede i starten af næste uge at kunne gå i gang med forhandlingerne med de øvrige partier.