Auken: Bødskov svigter handlet kvinde

SFs EU-parlamentsmedlem Margrethe Auken kræver, at justitsminister Morten Bødskov kommer handlet nigeriansk kvinde til undsætning.

Det er både tragisk og beskæmmende, at justitsminister Morten Bødskov (S) ikke vil hjælpe den handlede nigerianske kvinde Omo Amenahakawon, der mandag stod frem i TV Avisen på DR1.

Så hård er kritikken fra SFs spidskandidat til EU-parlamentsvalget Margrethe Auken, der nu kaster sig ind i kampen for, at Omo Amenahakawon får lov til at blive i Danmark.

- Det lyder som om, at hun i hamrende livsfare, og jeg mener, at her bør tvivlen altså komme livet til gode, siger Margrethe Auken.

Fra au pari til prostitueret

Omo Amenahakawon fortalte i TV-avisen, hvordan hun som 20-årig kom til Danmark fra Nigeria i den tro, at hun skulle arbejde som au pair pige. I stedet endte hun med at leve som prostitueret på forskellige bordeller i Jylland, før hun gik til politiet og anmeldte sine bagmænd.

Siden vidnede hun imod dem og medvirkede til deres fængsling.

Efter retssagen var gået i gang modtog Omo Amenagawon dødstrusler fra bagmændenes netværk i Nigeria.

Alligevel har hun nu fået afslagasyl i Danmark og myndighederne vil sende hende og hendes etårige søn tilbage til Nigeria med tvang.

- Morten Bødskov vil jo sende hende hjem, og det er jo ikke godt, for hun risikerer at blive slået ihjel, og det er der jo stor risiko for hun bliver. Det er i strid med alt, ikke bare vores direktiver men også menneskerettighedskonventionen. Det vil være skrækkeligt, hvis man smider hende ud, og man ikke er sikker på, at hun er i sikkerhed, og det er man jo bestemt ikke. Det vil være virkelig sørgeligt, og ja beskæmmende, hvis man gør det, siger Margrethe Auken til DR Nyheder.

EU-direktiv skal beskytte kvinderne

SFeren henviser til, at EU-parlamentet lige har vedtaget et direktiv til beskyttelse af handlede kvinder.

- Selv om Danmark på grund af retsforbeholdet ikke er omfattet af det direktiv, så skulle vi jo nødigt være ringere end de andre lande, siger hun.

I det fælles integrationsudspil, som Socialdemokraterne og SF gik til valg på, taler de to partier da også om at yde særlig hjælp til handlede kvinder: 'Danmark skal gå forrest ved at tildele illegale prostituerede permanent opholdstilladelse, beskyttelse og hjælp, såfremt de bidrager til at angive deres bagmænd.'

Men alligevel afviste Morten Bødskov tidligere i dag over for DR Nyheder, at han vil gøre det lettere for de handlede kvinder at få asyl. Det får Margrethe Auken op af stolen:

- Kære Morten Bødskov, lad nu dit gode socialdemokratiske røde hjerte styre dig i den her sag. Og følg det, der har været vores politik både i dit parti, i mit parti og for den sags skyld også hos de Radikale. Vi skal give den kvinde mulighed for at søge asyl, og så skal hun have beskyttelse.

Læs DR Nyheders svar på kritikken her