Australien: Udlevering af flygtningesamtaler vil få konsekvenser

Danmarks samtaler med Australien i forbindelse med besøg på omdiskuteret flygtningeø må ikke udleveres.

Australiens beslutning om at sende bådflygtninge til Nauru har ført til protester flere steder i verden. Her en demonstration i Sydney i Australien i oktober. (Foto: © DAVID GRAY, Scanpix)

Australiens myndigheder har truet med diplomatiske konsekvenser, hvis Udenrigsministeriet udleverer oplysninger om Australiens kontroversielle flygtningepolitik.

Det viser en aktindsigt, som både Information og Ritzau har modtaget fra Udlændinge- og Integrationsministeriet.

I forbindelse med Udlændingeudvalgets omdiskuterede studietur til Australien har danske og australske myndigheder de seneste måneder udvekslet oplysninger om flygtningepolitikken. Og de må altså ikke udleveres.

- De australske myndigheder har angivet, at såfremt korrespondancen bliver udleveret i forbindelse med en aktindsigt, vil relationen mellem Danmark og Australien kunne lide skade, står der i en udtalelse fra Udenrigsministeriet.

Australien sender bådflygtninge til det lille land Nauru og Manus-øen i Papua Ny Guinea, og da det danske udvalg i august skulle besøge Nauru, skabte det derfor overskrifter flere steder i verden.

Turen blev dog til sidst aflyst, fordi Naser Khader (K), Jacob Mark (SF) og Johanne Schmidt-Nielsen (EL) blev nægtet adgang til Nauru, uden at årsagen blev angivet.

Australierne betaler landene for at drive lejrene. Opnår ansøgerne asyl, er det meningen, at de skal genbosættes uden for lejrene eller i et tredje land. De kan ikke få lov til at bo fast i Australien.

/ritzau/