Avis: Forskere blev presset af embedsmænd bag landbrugspakke

Embedsmænd lagde massivt pres på de miljøforskere, som leverede beregninger til landbrugspakken, viser mails.

Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (im) til høring i Miljø- og Fødevareudvalget tirsdag d. 23. februar 2016. Formanden for Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg, DF's René Christensen (nr.3 fra venstre), har indkaldt ministeren til høringen efter kritikken af ministeriets landbrugspakke. Under høringen forventes også eksperter og embedsmænd at svare på spørgsmål. (Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2016) (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Regeringens landbrugspakke blev til under langt mere usædvanlige forhold end hidtil beskrevet.

Ifølge Berlingske blev de uvildige forskere, der skulle levere de bagvedliggende beregninger og analyser til pakken, udsat for et massivt pres fra embedsmænd for at levere beregninger, der kunne legitimere regeringens politik om mere gødning i naturen.

Det viser en gennemgang af stribevis af interne mails, som blev udvekslet mellem forskere og embedsmænd, og som i sidste uge blev fremlagt for Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg.

Ifølge Berlingske afviser forskerne igen og igen at foretage bestemte beregninger, da de ikke har tilstrækkeligt fagligt grundlag, eller fordi embedsmændenes regnemetoder er tvivlsomme.

Samtidig fortæller de to forskere fra Aarhus Universitet, som på vegne af forskerne stod for den primære korrespondance med embedsmændene, at trykket var højst usædvanligt.

Karen Timmermann, seniorforsker ved Aarhus Universitet, der især har regnet på, hvor meget mere kvælstof havmiljøet kan tåle, siger til Berlingske:

- Jeg har aldrig før oplevet at blive udsat for sådan et pres fra embedsværket i forbindelse med udførelsen af en opgave for en offentlig myndighed.

Hun bakkes op af Poul Nordemann Jensen, chefkonsulent ved Aarhus Universitet og en af hovedforfatterne bag flere af de centrale videnskabelige rapporter om landbrugspakken, som mærkede en uhørt interesse fra embedsværket.

/ritzau/