Både Løkke og Frederiksen lover penge til bekymrede borgmestre

Et stigende antal børn og ældre kræver flere ressourcer, lyder det fra 22 borgmestre.

Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen og statsminister Lars Løkke Rasmussen er enige om, at der skal investeres i kernevelfærd. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Der er godt nyt til de 22 borgmestre fra begge sider af det politiske spektrum, der i dag kom med et opråb til statsministerkandidaterne fra Venstre og Socialdemokratiet.

For både nuværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og Mette Frederiksen (S), der håber at vippe ham af pinden, står klar med penge til den nære velfærd til børn og ældre.

Præcis som borgmestrene efterlyser.

- Jeg er meget enig med borgmestrene i, at vi får brug for at prioritere det, man kan kalde den nære velfærd i de kommende år. Det kommer også til at kræve ekstra penge, men det kommer også til at kræve, at vi løbende ser på, hvordan vi bruger de penge, vi har, siger Lars Løkke Rasmussen.

- Jeg er mere enig med de 22 borgmestre, end jeg er med Lars Løkke Rasmussen. Når vi ved, at der kommer flere ældre, så skal der også bruges flere penge på ældrepleje, og det gør den nuværende regering ikke, siger Mette Frederiksen.

Løkke tolker brev som advarsel

Både Lars Løkke Rasmussen og Mette Frederiksen deltog i dag på Kommunalpolitisk Topmøde i Aalborg, som Kommunernes Landsforening (KL) arrangerer.

Og selvom de tilsyneladende er enige om, at der skal flere penge til området, så er de alligevel langt fra hinanden på den økonomiske politik.

Lars Løkke Rasmussen tolker nemlig også brevet som en advarsel mod Socialdemokratiets politik.

- Jeg læser også brevet som en advarsel til dem, som har sådanne løsagtige tanker om at smide penge væk, forklarer han og peger på Socialdemokratiets udspil om en differentieret pension, som skal give nedslidte ret for at trække sig tilbage tidligere.

Hvordan det helt konkret skal skrues sammen, skal udarbejdes med arbejdsmarkedets parter efter et valg, hvis Socialdemokratiet får statsministerposten. Dog peger partiet på, at der skal afsættes tre milliarder kroner årligt.

- Når man for eksempel går med tanker om at betale raske mennesker for at trække sig ud af arbejdsmarkedet, så bruger man jo nogle penge der, som jeg er enig med borgmestrene i, ville være bedre anvendt på nær velfærd.

S vil dække demografisk træk

Mette Frederiksen derimod peger på, at Venstre har en ambition om en vækst i det offentlige forbrug på 0,3 procent, mens det ifølge Finansministeriet vil kræve en vækst i det offentlige forbrug på 0,7 procent frem mod 2025, hvis det nuværende velfærdsniveau skal bevares. Det er det, som kaldes det demografiske træk.

Finansministeriet understreger dog også, at beregningen af det demografiske træk generelt skal "fortolkes varsomt", fordi det blandt andet ikke tager "højde for mulige produktivitetsforbedringer i det offentlige".

- Den regering, som jeg gerne vil stille mig i spidsen for, vil gøre alt, hvad den kan, for at dække det demografiske træk – det vil sige føre en velfærdspolitik, så pengene følger med, når der kommer flere ældre og børn, siger Mette Frederiksen.

- Det står i skarp modsætning til den nuværende regering, hvis økonomiske politik faktisk hviler på det modsatte, nemlig at bespare sig væk hvert eneste år så langt øjet rækker.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk