Sidste år fyldte drømmene til De Konservatives landsråd.
Rent fysisk hang de ned fra loftet i Tivoli Hotel & Congress Center, hvor deltagerne blev mødt af et stort banner med et billede af Søren Pape Poulsen og teksten "Danmarks næste statsminister".
Nu er der gået et år, landsrådet bliver denne gang afholdt i MCH Herning Kongrescenter, og statsministerdrømmene hænger ikke længere ned fra loftet.
Og da partiets generalsekretær, Søren Vandsø, lørdag formiddag indledte landsrådet fra talerstolen, kom han hurtigt med et helt klart budskab til de godt 800 fremmødte partifæller:
- Man kan godt være uenige internt. Men jeg vil gerne appellere til, at alle holder drøftelserne internt i vores eget parti.
Kort tid efter trådte partiformand Søren Pape Poulsen selv op på talerstolen foran sit bagland, og der italesatte han også tilstanden i partiet som det første:
- Tak for jeres engagement. Også efter at hårdt år, hvor vi har fået nogle tæsk. Det har ikke været rart for jer, for jeg ved, hvad I har skullet høre på. Det er jeg ked af.
Åbenlyse problemer
Siden folketingsvalget i november har uroen i Konservative bredt sig.
Gamle koryfæer har enten meldt sig ud af partiet eller er kommet med kras kritik af den nuværende partitop.
Også den tidligere formand og minister Lars Barfod tog springet og skiftede fra Konservative til Moderaterne efter 48 års konservativ partitjeneste.
Flere byrødder har også forladt partiet, da de ikke mener, at Søren Pape Poulsen har den rette plan for partiet.
Og senest har balladen om partiets valg af spidskandidat til det kommende Europa Parlamentsvalg til sommer skabt interne stridigheder. Sagen kulminerede lørdag til landsrådet, hvor det nuværende medlem i EU-parlamentet, Pernille Weiss, blev vraget som kandidat.
Og al den uro kan også mærkes hos flere af de fremmødte partimedlemmer til landsrådet, som DR Nyheder har talt med.
- Det er jo åbenlyst, at det ikke går særligt godt lige nu, siger Søren Svendsen fra Silkeborgs vælgerforning.
- Der er brug for forandring, for vi har ligesom været i en form for stilstand, lyder det fra Ursula Ljungqvist fra Brøndbys vælgerforening.
Og hvis man spørger Olaf Peter Zinck, der er medlem af Københavns vælgerforening for Konservative, så er der behov for drastisk handling.
- Det går ikke særlig godt. Der trænger til at komme en ny besætning. Altså skiftes ud.
Hvor er det, der trænger til at blive skiftet ud?
- Halvdelen af hovedbestyrelsen. Det er faktisk der. Og så plus Pape også. For han gavner ikke partiet ved at have været med i næsten 10 år og bare siddet og lavet loppetjans. Det går ikke.
'Han har ikke været streng nok'
Det var ellers uden slinger i valsen, at Søren Pape Poulsen i går blev genvalgt som partiets formand, med stående klapsalver og uden modkandidater.
Og derfor skal partiet nu arbejde videre og bakke formanden op, lyder det fra Vibeke Gamst, der sidder i regionsrådet i Region Nordjylland
- Når han har landsrådets tillid, så har han også min. Når landsrådet har bestemt det, så skal vi alle sammen som gode konservative anstrenge os for at hjælpe partiet videre under den ledelse, som landsrådet har valgt.
- Nu er det så op til ham at bevise, at han er ude over den situation, som han har været i. Han har selv åbent erkendt, at han gjorde det dårligt og har det skidt med det. Og der må han jo mene, at der er sket noget i mellemtiden, som gør, at næste gang gør han det bedre, siger Vibeke Gamst fra Region Nordjylland.
Men ifølge Olaf Peter Zinck fra Københavns vælgerforening, så er der snart behov for en ny person i front.
Hvad er problemet med Søren Pape som formand?
- Han har ikke været streng nok. Han stiller ikke tingene på plads. Han tør ikke at gå op imod folk. Han vælger at krybe under.
Er det en holdning, du står alene med, eller er det noget, du deler med andre konservative?
- Jeg har lige delt den med et par stykker.
Hvad siger de?
- De siger, at den er god nok. At det er den vej, vi skal.
Hvem, håber du, kan tage over?
- Det er meget svært at sig i øjeblikket. For vi ved, der er nogle. Men de skal først have talt med nogle.
Vil du nævne nogle navne?
- Jeg har ikke nogen. Selvom jeg er stødt på nogle af dem i dag, så tør jeg ikke sige, hvem det er, siger Olaf Peter Zinck.
Hør en del af interviewet med Olaf Peter Zinck fra Københavns vælgerforening i klippet nedenfor.
Pape får den tid, han skal bruge
Flere partifæller mener dog, at Søren Pape Poulsen netop er den, som skal bringe partiet tilbage på sporet, på trods af personsagerne om ham.
- Det er jo aldrig let. Har vi ikke alle sammen klovnet i vores privatliv på et eller andet tidspunkt? Og han skal ikke lastes for én sag. Men det kunne nok have været gjort smartere, siger Ursula Ljungqvist fra Brøndbys vælgerforening.
Tror du, Søren Pape er den rigtige mand til at få vendt vælgertilslutningen?
- Tja, hvorfor ikke? Hvis vi hjælper ham, og vi står sammen, siger Ursula Ljungqvist.
Ifølge Jan Sandberg fra Gentofte vælgerforening, så er der ingen tvivl om Papes position.
Hvor lang tid har Pape til at vende skuden?
- Så lang tid, det tager.
Hvorfor har du tiltro til, at Pape er den rette formand?
- Pape er et godt menneske. Han er en god repræsentant for vores konservative fortælling om ordentlighed. Og hans skæverter er intet i sammenligning med tidligere formænds skæverter, siger Jan Sandberg.
'Jeg kan næsten ikke ønske mig mere'
Selvom statsministerdrømmene ikke længere hænger fra loftet, og det seneste år har budt på politisk tæsk, så mener Søren Pape Poulsen, at opbakningen til ham, er at tage og føle på.
- Jeg var meget, meget rørt over den voldsomme opbakning, der var efter min tale. De kunne godt have klappet noget mindre og sat sig hurtigere ned. Det var fantastisk.
Der har været meget snak om dig og dit lederskab. Hvor sikkert føler du, at du sidder i stolen?
- Enhver, der har været til stede i salen, med den kæmpe opbakning, der var efter min tale, og efter valget som formand, der tror jeg, man skal anstrenge sig umådeligt meget for at udlægge det negativt.
- Så nu står vi sammen på et godt grundlag. Folketingsgruppe og bagland. Og så skal vi videre derfra.
Er det stadig sjovt at være formand for Konservative?
- Altså efter i dag kan jeg næsten ikke ønske mig mere. Det er fantastisk, lød det fra Søren Pape Poulsen.