Bagland i Alternativet angriber deres egen kandidat: Mangler empati og ydmyghed

Konflikt er brudt ud i lys lue under kampen om at blive ny politisk leder i Alternativet.

Theresa Scavenius er en af seks kandidater, der går efter posten som politisk leder i Alternativet. (Foto: Andreas Merrald)

- Jeg er ret overbevist om, at det her vil skabe en enorm demokratisk intern fest i Alternativet.

Sådan lød det fra Uffe Elbæk, da han i december valgte at træde tilbage som politisk leder for Alternativet og samtidig kastede bolden op til et kampvalg om at blive hans efterfølger.

Men den demokratiske fest har nu udviklet sig til et beskidt spil.

En gruppe på 14 personer fra Alternativets bagland i Nordsjælland har skrevet et brev på partiets interne debatforum, hvor de retter et hårdt angreb mod Theresa Scavenius, der er en af de seks kandidater til at blive ny leder.

Indlægget er opsigtsvækkende. For ved valget i juni var Theresa Scavenius kandidat i netop Nordsjællands storkreds. Så det er en del af det selvsamme bagland, der opstillede Scavenius som kandidat, der nu retter en hård kritik mod hende.

Blandt andet skriver gruppen fra baglandet:

'Du fik trådt mange af de aktive medlemmer over tæerne i valgkampen, og vi har ikke oplevet nogen vilje til at rede trådene ud bagefter.'

Underskriverne roser Scavenius, der til daglig er forsker i klimapolitik, for at være en kapacitet i forhold til klima. En knivskarp debattør. Og for at være i besiddelse af både mod og kompromisløshed.

'Men når den bruges i samarbejdet med de aktive medlemmer og de andre kandidater, så slår det gnister. Så mangler fx empati og ydmyghed,' står der i brevet.

DR Nyheder har været i kontakt med to af underskriverne af brevet. Men hverken Benny Nielsen, der sidder i bestyrelsen i storkredsen, eller Bina Seff, der var en af kredsens øvrige kandidater til Folketinget, ønsker at uddybe, hvorfor de har skrevet brevet.

Men brevet afslører, at selv om valget ligger syv måneder tilbage i tiden, er konflikten ikke glemt.

'Måske er du slet ikke opmærksom på, at bålet stadig brænder? Du deltog jo ikke i hverken kandidatudvalgets eller storkredsens evaluering. Men det gør det. Og alt for kraftigt,' skriver gruppen fra baglandet.

Diskuterer ikke følelser og personangreb

Theresa Scavenius siger selv, at hun ikke ønsker at gå ind det, hun kalder personangreb.

De skriver, at du har trådt mange aktive medlemmer over tæerne. Er det noget, du kan du kan genkende?

- Nej, det kan jeg slet ikke genkende. Jeg og andre har en meget anden opfattelse, og jeg fik også et godt personligt valg oppe i kredsen. Så det kan jeg ikke genkende.

Men hvorfor tror du så, de skriver det?

- Det skal du ikke spørge mig om. Det skal du spørge dem om.

Er du overrasket over, at der alligevel er 14 mennesker, der er underskrivere på et brev med det her indhold?

- Jeg har det grundlæggende sådan, at jeg ikke diskuterer følelser, personkarakteristika eller personangreb. Jeg diskuterer kun politik. Jeg repræsenterer et nyt Alternativet, hvor vi fokuserer vores seriøse politik og alle de problemer, vi står over. Det er derfor, jeg er gået ind i politik som forsker. Derfor er den her type snak ikke noget, jeg kan bruge min tid på, siger hun til DR Nyheder.

Theresa Scavenius fik 1.267 personlige stemmer ved valget den 5. juni. Dermed slog hun det daværende folketingsmedlem Christian Poll, som var Alternativets spidskandidat i kredsen. Han fik 1.162 stemmer.

Den ny leder bliver valgt den 1. februar.

Blev for kalkuleret

Morten Reimar er aktuel med bogen 'Uffe mod magten', der udkommer fredag. Han har fulgt Alternativet og Uffe Elbæk tæt i 10 måneder op til valget i juni.

Han fortæller, at han også oplevede en konflikt mellem Theresa Scavenius og baglandet i Nordsjælland. På et tidspunkt fulgte han Uffe Elbæk til et møde, hvor Elbæk forsøgte at få parterne til at droppe de interne stridigheder.

Ifølge Morten Reimar valgte Scavenius at gå efter en opstilling i Nordsjælland, da hun ikke troede på, at hun kunne valgt i København, hvor hun bor.

På det tidspunkt lignede både Uffe Elbæk, Carolina Magdalene Meier og Manu Sareen stærke kandidater i København. Derfor kiggede hun mod Nordsjælland.

- Det er helt klart mit indtryk, at nordsjællænderne syntes, det var usympatisk. Det blev simpelt hen for kalkuleret. I deres øjne handlede det ikke længere om at fremme Alternativets sag, det handlede det om at fremme sig selv, siger Morten Reimar.

I Nordsjælland var det daværende folketingsmedlem Christian Poll spidskandidaten, og Theresa Scavenius var en helt anden type.

- For at bruge et firkantet udtryk er det i virkeligheden et clash mellem det fodformede og Alternativet med hæl. Du har dem, der i brevet skriver 'Kære Theresa', og 'kunne det ikke være hyggeligt med en kop dialog-kaffe 'og så har du Scavenius, som allerede er videre. Det er et mismatch, og det er en splittelse, der er i Alternativet, siger Morten Reimar.

Fik stor penge-hjælp

Men Morten Reimar fortæller også, at Theresa Scavenius har mange tilhængere.

- Hun er karismatisk. Hun er frisk, og hun er ikke så 'islandsk sweater', som der er en tendens til, at nogle i Alternativet godt kan blive. Hun ligner også en vinder, og det vil man selvfølgelig gerne støtte op om, siger han.

Konflikten i Nordsjælland handlede ifølge forfatteren også om penge. For Scavenius fik 100.000 kroner til sin valgkamp af tidligere Goldman Sachs-finansmand Hans August Lund og af Thomas Rudbeck, der stiftede kapitalforvaltningsselskabet Capital Four.

Det er pengestærke folk, som det traditionelle bagland i Alternativet normalt ikke ser et fællesskab med.

- Det bekræftede deres tanker om, at her kommer en professionel dame, som bider skeer med nogle drenge, de ikke vil have noget med at gøre - og hun vil oven i købet ikke dele pengene med de andre, siger Morten Reimar.