Baglandet går mod Østergaard om fædrebarsel, Israel og sommerhusregel

For Morten Østergaard blev det en søndag op ad bakke på det radikale landsmøde. Tre gange kom han i mindretal.

Til de radikales landsmøde i Nyborg stemte Morten Østergaards partimedlemmer flere gange imod hans holdninger. (Foto: © Johnny Anton Wichmann, Scanpix)

Det kan godt være, at Morten Østergaard er ny politisk leder hos de radikale, men på sit første landsmøde måtte han konstatere, at det ikke er let at være herre i det radikale hus.

Med et stort flertal stemte landsmødet nemlig for øremærket barsel til mænd, og dermed stemte et stort flertal imod Morten Østergaard.

Det samme skete i udenrigspolitikken, hvor landsmødet vedtog, at Danmark selvstændigt skal arbejde for egentlige sanktioner mod Israel. Og det skete, selv om Morten Østergaard gik på talerstolen og direkte advarede mod forslaget.

Endelig vedtog landsmødet, at de radikale skal arbejde for, at udlændinge godt må købe sommerhuse i Danmark.

Østergaard: Det var som forventet

- Sådan er det jo. Det er jo også derfor, at det er festligt for jer journalister at deltage i vores landsmøder. Og dette forløb var helt som forventet, sagde Morten Østergaard efter landsmødet og afviste, at han han ikke skulle være herre i eget hus.

- Det er et medlemsstyret parti.

Men hos de Radikale er folketingsgruppen ikke forpligtet til at følge landsmødets flertal, og det sker heller ikke denne gang.

Morten Østergaard vil ikke i Folketinget arbejde for øremærket barsel. Det samme skete sidste år, hvor landsmødet også stemte for øremærket barsel.

Dengang var det Margrethe Vestager som politisk leder, der afviste af følge landsmødet. I år var flertallet endnu større, men det påvirkede ikke Østergaard.

- Det er velkendt, at regeringen har truffet sin beslutning, svarede Østergaard og uddybede, at i hans øjne giver det ikke mening at øremærke barslen til mænd, med mindre barselsperioden bliver forlænget. Sker det ikke, så bliver virkeligheden nærmere, at familierne bruger mindre barsel.

- Samlet set vil familierne tage mindre barsel.

Barselskamp fra talerstolen

Fra talerstolen sparede medlemmerne ellers ikke på krudtet. En af dem var Karen Melchior fra København.

Hun mener, det nuværende system kan være et problem for kvinders karriere, når de har flere lange barsler.

- Vi vil gerne have et arbejdsmarked, hvor både mænd og kvinder har de samme muligheder. Det har vi ikke i dag, for det er kvinderne, der tager barslen.

- Jeg mener, det her vil være et skridt på vejen til at sikre, at både mænd og kvinder får tid til at være sammen med deres børn, sagde Karen Melchior.

En anden fortaler for øremærket barsel var Per Trinderup Dalgaard fra Rebild, der er nyudklækket far.

Han var selv ledig og på dagpenge, da sønnen blev født - og det betød, at han fik meget tid sammen med ham.

- Jeg havde selv to måneders pragtfuld barsel med min dreng. Det var en fantastisk oplevelse, som jeg ønsker for alle mine medfædre, lød det.