Baglandskvinde vil være næstformand i Venstre: 'Det her handler ikke om politik'

Stephanie Lose melder sig som den første kandidat til at tage over efter Inger Støjberg.

Stephanie Lose vil være næstformand i Venstre. (Foto: Celina Dahl © Scanpix)

Hun har været nævnt som et oplagt bud, lige siden posten blev ledig.

Hun fortæller selv, at hun har fået mange opfordringer.

Og nu melder Stephanie Lose sig officielt ind i kampen om at blive ny næstformand for Venstre.

- Jeg tror, det vil være en styrke, at en næstformand har sin rod udenfor Christiansborg og på den måde kan være med til at samle vores parti, siger hun.

- Min base er som bekendt i det regionale og kommunale bagland i Venstre, påpeger hun for dem, der skulle være i tvivl.

Stephanie Lose er formand for regionsrådet i Syddanmark og står også i spidsen for regionernes sammenslutning Danske Regioner.

Hun forsikrer, at hun ikke har tænkt sig at rykke sine regionale og kommunale rødder op - de skal tvært imod forgrene sig endnu længere ud i Venstre, hvis hun bliver næstformand.

- For mig er det her ikke et spørgsmål om politik. Det er et spørgsmål om at være med til at udvikle vores organisation og udvikle vores politik på de indre linjer. Jeg kommer ikke til at stå og tegne Venstre udadtil, siger Stephanie Lose.

Med andre ord skal hun være med til at 'samle partiet', uddyber hun.

Regionsrådsformand Stephanie Lose før Regeringen og Danske Regioner mødes til forhandlinger om regionernes økonomi i Finansministeriet, i 2018. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Dybe kløfter at bygge bro over

I de sidste 24 år har Stephanie Lose været medlem af Venstre - og partiet står lige nu i den dybeste krise i hele den tid.

Mellem jul og nytår brød en ulmende konflikt mellem formand Jakob Ellemann-Jensen og næstformand Inger Støjberg ud i lys lue, antændt af spørgsmålet om hvorvidt sidstnævnte skal stilles for en rigsretssag.

Uden tillid til hendes opbakning bad Jakob Ellemann-Jensen altså en af Venstres helt store stemmeslugere og profiler om at trække sig, og kort efter brugte hans forgænger, tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen, det som en anledning til at gå.

Nu venter hele Venstre på, hvad Lars Lække Rasmussen har tænkt sig at kaste sig ud i, og på at Jakob Ellemann-Jensen får samlet tropperne.

Det er dét arbejde, Stephanie Lose vil være med til.

- Venstre er jo et parti, der favner bredt. Både på Christiansborg men også med rigtig mange byråds- og regionsrådsmedlemmer, siger hun.

Det er et nybrud at Venstres næstformand ikke har plads på Christiansborg, men det vil være godt for partiet, mener Stephanie Lose.

- Jeg mener, at jeg kan bidrage med noget - og forhåbentlig gøre Venstre til et stærkere parti, siger hun.

Hun håber desuden på, at borgerne i Region Syddanmark vil vælge hende til regionsrådsformand igen, når der er valg senere på året.

'Utrolig dygtig og velkvalificeret'

Fra Christiansborg hilser Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde, Stephanie Loses kandidatur velkomment med 'begejstring'.

- Hun er en utrolig dygtig og velkvalificeret kandidat. Hun har sin rod i det kommunale og regionale bagland, og det tror jeg vil være en stor styrke for hende, siger hun.

Politisk ordfører for Venstre Sophie Løhde (t.v.) er med egne ord 'begejstret' for, at Stephanie Lose vil være partiets næstformand. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Sophie Løhde tilføjer, at Stephanie Lose har hendes fulde opbakning, men påpeger også, at andre kandidater har ti dage endnu til at melde sig.

Venstres nye næstformand skal vælges på et ekstraordinært landsmøde den 24. januar.

Tidligere på ugen luftede Viborgs borgmester og tidligere håndboldlandstræner Ulrik Wilbek tanken om at stille op som næstformand. Den tanke har han droppet efter Stephanie Loses melding.

- Jeg vil ikke i et kampvalg. Det vil være dårligt for partiet, siger han til TV Midtvest.

Fra flere sider er der da også allerede opbakning til Stephanie Lose - blandt andre fra en, der i en særlig lang årrække var indehaver af den post, hun går efter: Kristian Jensen.

Venstres sundhedsordfører, Martin Geertsen, beskriver hende som 'seriøs, hårdtarbejdende, samarbejdende, vidende og visionær, mens miljøordfører Jacob Jensen kalder hende et 'fantastisk bud' på en ny næstformand - et ordvalg, som Hernings borgmester, Lars Krarup, erklærer sig enig i.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter