‘Bananrepublik’, ‘fint kompromis’ og ‘middelgod rødvin’: Prins Joachims nye job og løn splitter Folketinget

Betal ham almindelig løn og tre flasker middelgod rødvin, lyder opfordringen fra SF.

Prins Joachim har 33 års militær erfaring og har rang af oberst af reserven i Hæren. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Prins Joachim har fået nyt job.

Han overtager den ledige stilling som dansk forsvarsattaché i Paris, hvor han i forvejen bor med prinsesse Marie og sine to yngste børn.

Derfor fremsætter Statsministeriet i dag et beslutningsforslag om, at prins Joachim skal have lov til at beholde sin apanage, der lyder på knap 300.000 om måneden.

Til gengæld vil prins Joachim så ikke modtage løn for sit arbejde som forsvarsattaché, og han får heller ikke få dækket udgifter til bolig, skole eller lignende, som normalt følger med til stillingen.

Forsvarsministeriet vil dog betale udgifterne til for eksempel tjenesterejser, kontorhold og repræsentation.

Men er det overhovedet en god ordning? Det skal Folketingets partier ifølge Grundloven tage stilling til. Og noget tyder på, at det forslag ikke går rent igennem.

Få et lynoverblik her:

SF: 'Giv ham almindelig løn og tre flasker middelgod rødvin'

SF’s politiske ordfører Karsten Hønge har ikke noget at udsætte på prinsens meritter.

Men han skal ikke have sin apanage med, for det er noget “ansættelsesmæssigt rod”, mener SF’eren.

Det kan nemlig blive problematisk, at han får en rolle som militærrådgiver, samtidig med at han er en del af Kongehuset, som sædvanligvis ikke opfører sig politisk.

- Hvis han på samme tid får årpenge, er det med til at understrege, at han er en del af Kongehuset. Og det skaber forvirring om Kongehusets placering. Vi risikerer konflikter og tvivl.

Derfor mener Karsten Hønge, at prins Joachim skal have helt almindelig løn svarende til det, en forsvarsattaché normalt får.

- Hvis der så er nogle særlige anledninger, hvor han kommer til Danmark for at optræde, skal han aflønnes med det internationalt anerkendte betalingsmiddel: tre flasker middelgod rødvin. Det er det, vi andre får, siger Karsten Hønge.

De Konservative: 'Meget, meget flot'

Anderledes positive er de hos De Konservative, hvor forsvarsordfører Niels Flemming Hansen mener, det er et fint kompromis med apanage og ingen løn.

- Vi er naturligvis meget glade for, at prins Joachim har påtaget sig den rolle, og han gør det jo ved, at han frasiger sig sin løn. Jeg synes, det er meget, meget flot, siger Niels Flemming Hansen.

Han lægger vægt på, at prins Joachim fortsat vil have forpligtelser i Danmark.

- Jeg stiller mig ikke op i det kor, der siger, han ikke skal have de penge. Han gør et stort arbejde og flot arbejde med at repræsentere Danmark, og det er vi meget glade for.

Prins Joachims arbejde som forsvarsattaché vil dog gå forud for hans pligter som prins, siger forsvarsminister Trine Bramsen (S).

Enhedslisten: 'Vi er imod fusk'

Enhedslisten er ikke normalt dem, der står forrest med store poser penge til Forsvaret. Men i dette tilfælde mener Søren Søndergaard, der er partiets ordfører på royale emner, faktisk, at det er et problem, at han ikke oven i apanagen får den almindelige løn som militærattaché.

- Vi er imod, at man laver alt muligt fusk, bare fordi det er Kongehuset. Man ville ikke acceptere andre steder, at nogen kunne tage et job og sige: I behøver ikke betale mig - jeg har nok på kistebunden. Vi lever i en retsstat, vi lever ikke i en bananrepublik. Enten skal folk have løn, eller også skal de ikke, siger han.

Han peger også på, at prinsen kan have haft en urimelig fordel over andre kvalificerede ansøgere til stillingen.

- Princippet om, at man bliver valgt til et job, og der i vægtskålen ligger, at man er gratis, synes jeg ikke er særlig hensigtsmæssigt.

I det hele taget er Søren Søndergaard skeptisk over for prinsens job.

- Han kommer til at omgås lande, hvor det at være prins i sig selv er en adgang til magten, og hvor det at være prins og - omend langt ude - tronarving giver hans ord mere vægt, end hvad der normalt er knyttet til en forsvarsattaché.

- Forestil dig, at det var dronning Margrethe, der havde det job.

Venstre: 'Slottet skal jo ikke på Airbnb'

Venstre støtter Kongehuset, siger forsvarsordfører Karsten Lauritzen. Han ser ikke noget problem ved, at prinsen fortsat får apanage i stedet for almindelig løn.

- Nogen tror, apanagen går til forbrug. Men den går jo også til faste udgifter, der jo ikke forsvinder, fordi han er attaché. Det er han jo ikke, til solen brænder ud.

- Der er jo også udgifter forbundet med medarbejdere og ejendom. Det ville være mærkeligt, hvis kongefamiliens ejendom skulle på Airbnb, siger han.

Karsten Lauritzen mener, det er en stor styrke, at prins Joachim har fået jobbet.

- Når man er kongelig, så er man noget andet. Det er derfor rimeligt, der er nogle andre løsninger. Frankrig er et land, vi gerne vil styrke vores samarbejde med. Det kommer til at være en stor fordel for Danmark, siger han.

Nye Borgerlige: 'Man diskuterer ikke med dronningen'

Hos Nye Borgerlige tænker man også på dronningen, og derfor er der egentlig ikke så meget at snakke om.

- Hvis dronningen synes, at det her er den rigtige løsning, så er det den rigtige løsning. Så er der ikke så meget at diskutere, siger formand Pernille Vermund.

Og hun mener, at Grundloven her er ude at trit med tiden.

- Grundloven er skrevet i en tid, hvor tanken om, at man som kongelig kunne varetage opgaver, når man var uden for det danske kongerige, ikke var der. Vi kan jo meget mere i dag, siger Pernille Vermund.

DF: 'Helt i tråd med Grundloven'

Hos Dansk Folkeparti mener man omvendt, at der slet ikke er nogen problemer i forhold til Grundloven her. Prinsen vil nemlig fortsat arbejde på dansk jord, fordi han er ansat af ambassaden og kan altså uden Folketingets velsignelse beholde sin apanage, lyder vurderingen fra grundlovsordfører Søren Espersen.

- Han er ansat på den danske ambassade i Paris. Men den danske ambassade hører med til Riget. Det er fuldstændigt efter bogen, at når man er ansat på den danske ambassade, er man ansat i Danmark. Det er soleklart, at prins Joachim arbejder på dansk grund, siger han.

Han mener ikke, prinsen med sit mere almindelige job skal gå på almindelige vilkår og altså nøjes med lønnen for arbejdet som forsvarsattaché.

- Det kan godt være, det er banalt, men det er fordi, han af prins af Danmark, og det er nu engang helt unikt. Den kongelige familie er unik og kan ikke komme ind på de samme diskussioner som alle andre familier i det her land, siger Søren Espersen.

- Han skal stadigvæk udføre pligter i sin egenskab som prins, og så vil han i øvrigt gøre en fantastisk god figur som forsvarsattaché. Han bliver en strålende forsvarsattaché.

S: 'Et vilkår, at han er prins'

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) er glad for ansættelsen af prins Joachim. Det, det indebærer, at han er prins, er et vilkår.

- Der er fortsat det forhold, at prins Joachim er født som prins, og det er på de vilkår, at vi indgår et ansættelsesforhold, siger Trine Bramsen.

- Det, der er mit lod som forsvarsminister, er at sikre, vi har et højt fagligt niveau, og det er baggrunden for, at vi har valgt at spørge prins Joachim, om han har lyst til at løfte den her opgave med de mange, mange kvalifikationer, han har med i bagagen, siger hun.

De Radikale har endnu ikke taget stilling til spørgsmålet, oplyser partiet presseafdeling til DR Nyheder, mens det endnu ikke har været muligt at få en kommentar fra de resterende partier.

DR Nyheder har ikke kunnet få oplyst, hvad en forsvarsattaché normalt får i løn i det danske forsvar.