Barbara Bertelsen afhørt igen om kontante mink-sms'er: 'Jeg har undskyldt over for Kåre'

Minkkommissionen afhørte for anden gang Statsministeriets departementchef.

Barbara Bertelsen fra Statsministeriet ankommer til Retten på Frederiksberg, hvor der var en supplerende af hende. (Foto: © LISELOTTE SABROE, RITZAU/SCANPIX)

Kåre Mølbak har fået en undskyldning.

Og det er ikke hvem som helst, der har følt, det var nødvendigt at undskylde over for den tidligere faglige direktør i Statens Serum Institut.

Undskyldningen kommer fra departementschef i Statsministeriet, Barbara Bertelsen.

Det kom frem, da Barbara Bertelsen i dag for anden gang satte sig i midten af retslokalet på Frederiksberg, da Minkkommissionen havde supplerende spørgsmål til hendes første forklaring.

I knap tre timer svarede departementschefen på spørgsmål om de dage, hvor det blev besluttet, at alle mink i Danmark skulle slåes ihjel.

Under afhøringen blev der spurgt ind til en række sms'er, som Barbara Bertelsen havde sendt til Sundhedsministeriets daværende departementschef, Per Okkels.

De blev sendt under pressemødet den 4. november, hvor statsminister Mette Frederiksen fortalte om nedslagtningen af millioner af mink.

Barbara Bertelsen efter hendes afhøring i Minkkommissionen.

Undskyld til Mølbak

Barbara Bertelsen mente ikke, at Kåre Mølbak stod på mål for beslutningen om, at det var nødvendigt at aflive alle mink.

'FUCK!!! Han er ved at hive tæppet helt væk under os,' skrev hun derfor til Per Okkels midt under pressemødet.

Det foregik virtuelt, så det lykkedes Okkels at få kontakt til Mølbak og få ham til at rette ind.

Senere var Bertelsen så vred over, at Mølbak ikke bakkede helhjertet op om en aflivning af alle mink, at hun i en sms kaldte ham for en 'total fej kujon'.

Og det er ordlyden i de beskeder, som Kåre Målbak har fået en undskyldning for.

- Jeg har undskyldt til Kåre for sprogbrugen. Det var aldrig sådan ment, jeg har stor respekt for Kåre.

- Kåre Mølbak er en af verdens bedste epidemiloger, og han er en grundene til, at vi er kommet så godt i gennem pandemien set i forhold til andre lande, sagde Barbara Bertelsen.

Sms-beskederne mellem Okkels og Bertelsen er noget af det, der er kommet frem, siden hun blev afhørt første gang den 18. november.

Og var tydeligt, det var noget, som departementschefen var forberedt på, at hun skulle besvare.

Da spørgsmålenen begyndte at nærme sig emnet sagde hun, at det var rart at få lov til at sætte sine egne ord på sagen. Og hun forsatte med at forklare, hvor alvorlig baggrunden med coronasmitten i mink og fundet af Cluster5 var set med hendes øjne.

- Konteksten er vigtig i forhold til, at jeg skal sætte ord på det følelsesudbrud, som du gerne vil have mig til, sagde hun og kom så endelig med en forklaring:

- Det, der sker undervejs, er, at Kåre på pressemødet siger, at de ikke har advokeret for en aflivning af mink. Vi har aftenen før siddet og tæsket rundt i det her og spurgt, om vi kunne gøre det her anderledes.

- Vi tæskede rundt i det, Kåre sagde det klart og SSI sagde det klart. Det var i det lys, min reaktion skal ses, sagde Barbara Bertelsen.

Kåre Mølbak bekræfter over for DR Nyheder, at han har fået en undskyldning fra Barbara Bertelsen. Det skete dagen efter, Per Okkels blev afhørt og beskederne kom frem.

Han har ikke yderligere kommentarer.

Gav igen og igen Fødevareministeriet skylden

På forhånd stod det ikke klart, hvorfor Barbara Bertelsen skulle afhøres. Men Minkkommissionen havde ikke de store overraskelser i ærmet.

Ud over sms-beskederne, som altså er dukket op siden sidste afhøring, gentog Barbara Bertelsen igen og igen sin hovedpointe om, at Fødevareministeriet har ansvaret for, at der blev truffet en beslutning, der ikke var lovhjemmel til.

Ifølge Barbara Bertelsen havde Fødevareministeriet i flere uger vidst, at der ikke var lovhjemmel til at aflive alle mink. Men på den afgørende dag, var der ingen advarsler.

- Det, Fødevareministeriet skulle have skrevet med flammeskrift, var, at det ville kræve lovhjemmel. Det havde været relevant, sagde hun.

Eksperter: Bertelsens hovedargument under pres

Spørgsmålet er nu, om kommissionen er enig i den vurdering. Altså om Fødevareministeriet har ansvaret, selv om beslutningen blev taget på et møde i regeringens koordinationsudvalg med Mette Frederiksen som mødeleder.

Spørgsmålet er blevet endnu mere relevant, efter Tibetkommissionen tidligere på ugen fremlagde sin beretning, mener flere eksperter. Den kommer nemlig ind på præcis det spørgsmål. Og det er ikke med en vurdering, der er til Barbara Bertelsens fordel.

Den slår fast, at en myndighed 'kan handle retsstridigt ikke alene inden for eget kompetenceområde (ressort), men også ved medvirken til en anden myndigheds handlinger inden for denne myndigheds kompetenceområde.'

Og det kan spille ind i forhold til minksagen.

- På det overordnet plan, bryder det lidt med den forklaring, som vedholdende er blevet fremlagt af Barbara Bertelsen, siger juraprofessor ved SDU, Frederik Waage.

- Under cornakrisen ser vi, at Statsministeriet i uhørt høj grad blander sig i, hvad de enkelte ministerier skal gøre. Man bryder de grænser ned, der er udgangspunktet for Barbara Berthelsen argumentation.

- Jeg tror ikke, at der er mange statsretsteoretikere, der vil være enig med Barbara Bertelsen i, at man ikke har et ansvar, at hvis man på et koordinationsudvalgsmøde træffer en så vidtgående beslutninger med inddragelse af et andet ministerium, siger Frederik Waage.