Bedste måling i over 10 år: Papes parti er Folketingets tredjestørste

Ny meningsmåling viser, at Konservative stjæler vælgere fra Venstre.

Konservative med Søren Pape Poulsen (K) i spidsen er i ny meningsmåling Folketingets tredjestørste parti. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Der står en kaffemaskine på de Konservatives gang på Christiansborg. Med et tryk på en skærm kan man få sig en kop varm ‘Pape-power’.

Sloganet henviser til en kampagne for partiformand Søren Pape Poulsen op til valget sidste år. Noget tyder på, at han har held med opskriften.

I hvert fald skænker en frisk meningsmåling Det Konservative Folkeparti den største vælgeropbakning i over 10 år.

- Det er en helt fantastisk måling for os konservative. Man må jo knibe sig selv i armen, siger politisk ordfører Marcus Knuth (K).

Højeste siden marts 2010

Meningsmålingen er foretaget af Epinion for DR Nyheder og Altinget. Med forbehold for den statistiske usikkerhed i målingen, der kan svinge med halvanden procent i begge retninger, så ville 10,6 procent af vælgerne sætte kryds ved Søren Pape Poulsens parti, hvis der var valg nu.

Dermed er De Konservative i målingen Folketingets tredjestørste parti. Det er - igen med forbehold for den statistiske usikkerhed - den største opbakning, som Epinion har målt siden 31. marts 2010.

Dengang var Lene Espersen partiformand. Hun gav siden formandsposten videre til Finn Poulsen, der sad i en kort periode, indtil Lars Barfoed tog over. Den nuværende formand Søren Pape Poulsen kom til i 2014.

I efteråret 2016 blev partiet målt til 2,6 procent.

Æren for den udvikling, som den politiske ordfører kalder ‘en opadgående bevægelse over lang tid’, bør tilfalde partiformanden.

- Jeg tror helt ærligt, det skyldes Søren Pape Poulsen. Man ved, hvor man har ham som politisk leder. Vælgerne kender den konservative politik, siger Marcus Knuth.

Stjæler vælgere fra Venstre

Ifølge målingen er godt en tredjedel (29,2 procent) af dem, der vil stemme på Konservative i dag, vælgere, der stemte på Venstre ved seneste folketingsvalg.

Men det vil ændre sig, forklarer Venstres politiske ordfører.

- Selvfølgelig vil vi gerne være større, og vi kommer henover efteråret til at fremlægge en række politiske udspil, så jeg er meget fortrøstningsfuld. Og jeg glæder mig over, at blå blok samlet går frem i jeres nyeste måling. Det er et positivt tegn, skriver Sophie Løhde (V) i en skriftlig kommentar til DR Nyheder.

Meningsmålingen giver også nystiftede Veganerpartiet en hård start. Med forbehold for usikkerheden får partiet mellem 0 og 0,6 procent.

Artiklen er opdateret med ny grafik.