Befolkningen vil have permanent kontrol ved grænserne

Et flertal af borgerne mener, at Danmark skal indføre permanent grænsekontrol med eksempelvis grænsebomme. DF er henrykt.

61 procent af danskerne er enten helt eller delvist enige i, at "Danmark skal indføre permanent grænsekontrol med eksempelvis grænsebomme og grænsevagter". (Foto: © Claus Fisker, Scanpix)

Et pænt flertal i den danske befolkning mener, at Danmark skal indføre permanent grænsekontrol.

Det viser en måling foretaget af Epinion for DR Nyheder, hvor 61 procent erklærer sig helt eller delvist enige i, at der er brug for permanent grænsekontrol med eksempelvis grænsebomme og grænsevagter.

30 procent er enten helt eller delvist uenige i udsagnet.

Den politiske debat om grænsekontrol har stået på længe, og hos Dansk Folkeparti er man glad for resultatet af målingen.

- Det er jo fremragende, at et pænt stort flertal af den danske befolkning rent faktisk støtter det, som Dansk Folkeparti har foreslået og endda støtter endnu mere, for vi har jo ikke sagt, at man behøver have deciderede grænsebomme, siger gruppeformand og retsordfører Peter Skaarup.

DF: Vi kan tage noget af Schengen ud

Peter Skaarup understreger, at en permanent grænsekontrol vil stå højt på Dansk Folkepartis ønskeliste, hvis magten skifter ved det kommende folketingsvalg.

- Jeg kan jo ikke give nogen garantier, men jeg kan i hvert fald sige, at det står højt på vores ønskeliste, når der forhåbentlig kommer en anden regering efter valget, siger Peter Skaarup.

Eksperter siger, at permanent grænsekontrol vil betyde, at Danmark er nødt til at udtræde af Schengen, og så skal du bruge dit pas for at komme ind i Tyskland eller Sverige. Er I klar til det?

- Fra Dansk Folkeparti kunne vi sagtens foreslå, at man tog en del af Schengen ud og sagde, at det, der gælder grænsekontrol, vil vi have lov til, og hvis Schengen blokerer for det, jamen, så gennemfører vi det altså alligevel, siger Peter Skaarup.

Venstre: Det kan aldrig blive helt permanent

Venstre mener også, at der er behov for mere og bedre grænsekontrol, men de går ikke med en permanent grænsekontrol, siger retsordfører Karsten Lauritzen.

- Det kan aldrig blive helt permanent. Det er der EU-regler for, at det ikke må være, men det kan være væsentligt mere permanent end i dag, siger Karsten Lauritzen.

Venstre vil bruge 75 millioner kroner på mere "intelligent grænsekontrol" i form af nummerpladescannere, mere politi og flere toldere, siger Karsten Lauritzen.

- Jeg tror, at der efter et folketingsvalg kan samle sig et flertal om - ikke permanent grænsekontrol med grænsebomme - men mere intelligent grænsekontrol i form af moderne teknologi og flere betjente til at stå for de her opgaver, siger han.

S: Ikke behov for en bom

Regeringen er allerede på vej med scannere, der automatisk kan genkende køretøjers nummerplader, når de passerer grænsen, og Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen, er enig i behovet for en "god og effektiv grænsekontrol".

Men det er ikke nødvendigvis i form af en bom eller flere grænsevagter, siger hun.

- Der er ikke noget, der peger på, at vi fanger flere kriminelle ved, at politiet skal stå fast et sted, siger Trine Bramsen.

- Derimod fanger vi netop de kriminelle, når vi går målrettet efter dem i hele grænseområdet. For der sker ofte det, at de vælger en anden overgang end lige der, hvor der står betjente og kontrollerer, siger hun.