Bekymret minister vil diskutere antallet af pædagoger i børnehaver og vuggestuer

Børne- og socialminister Mai Mercado vil invitere de relevante aktører til møde om antallet af pædagoger i institutioner.

Efter adskillige bekymrede henvendelser vil ministeren indkalde til møde om antallet af pædagoger i børnehaver og vuggestuer. (Foto: © søren bidstrup, Scanpix)

Børne- og socialminister Mai Mercado (K) er bekymret over børnehaver og vuggestuer med få voksne hænder.

De store aktører på området kan derfor se frem til en mødeindkaldelse fra ministeren for at få en snak om, hvordan der kan ske forbedringer.

- Man skal jo leve op til loven. Men jeg må indrømme, at jeg bliver bekymret. Jeg blev for eksempel kontaktet af en forældregruppe på Syddjurs, som har deres børn i en daginstitution, hvor overbelægningen er så grel, at man rent faktisk udleverer høreværn.

- Det er da på kanten, siger ministeren i 'Ring til regeringen på P1' efter flere ugers debat om antallet af pædagoger i dagtilbuddene.

I DR-dokumentaren "Hvem passer vores børn?" sendt den 11. marts ser man blandt andet, hvordan to pædagoger skal tage hånd om 15 børn samtidig på den integrerede institution Toftegården i Greve.

Og i en anden institution - børnehuset Hurlumhej - forlader institutionslederen sin stilling, fordi hun ikke mener at børnene får den voksenkontakt, de har behov for.

Det har fået Børne- og Ungdomspædagogernes Landsforbund til at kræve, at der på Christiansborg bliver vedtaget en minimumsnormering - altså et krav om, at der skal være et vist antal medarbejdere per barn i henholdsvis vuggestuer og børnehaver.

Efter den udsendelse har Mai Mercado modtaget en lang række henvendelse fra bekymrede forældre, og hun gik ud i medierne og referede til tilfredsundersøgelser, der viser, at et stort flertal af forældre er tilfredse med dagtilbuddene.

Statistik viser ikke livet i den enkelte institution

Samtidig referede ministeren til Danmarks Statistiks opgørelser, hvor det fremgår, at der i vuggestuerne er tre børn per voksne i vuggestuerne og 6,2 børn per voksne i børnehaverne.

- Når jeg ser tilbage, må jeg konstatere, at det ikke var tilstrækkeligt. Den oplevede virkelighed ude hos forældrene er bare noget andet. Den bliver vi nødt til at tage alvorligt, og den bliver jeg nødt til at tage alvorligt, siger hun i dag og fortsætter:

Derfor lægger hun nu op til at invitere de store aktører på området - BUPL, KL, FOA og en række andre - til møde med henblik på at få lavet en undersøgelse på området.

- Vi står i hvert vores ringhjørne, og alle råber højt. Vi bliver nødt til at få en samtale, for det, vi ser lige nu, er ikke godt nok, siger hun.

Ministeren understreger, at hun ikke er ude i en kovending.

Men hun er blevet klar over, at opgørelsen fra Danmarks Statistik ikke kan bruges til at sige noget om hverdagen i de enkelte institutioner.

- Det svarer til, at man tager gennemsnitstemperaturen i Danmark. Og den kan jo godt være 14 grader. Men det ændrer ikke på, at der sagtens kan være nogen, der sidder og fryser gevaldigt, og at der også i løbet af et år i Danmark er meget forskellige temperaturer, siger hun.

Er klar til at blande sig i kommunalt selvstyre

Forleden skrev Mai Mercado i et debatindlæg, at kommunerne ved bedst, når det kommer til minimumsnormering, og at antallet af pædagoger ikke skal styres fra Christiansborg.

- Vi har i regeringen prioriteret to milliarder kroner på det her område, og vi har prioriteret en milliard kroner alene på personale. Og alligevel er det ikke noget, man mærker derude. Det gør indtryk, siger Mai Mercado.

Derfor er ministeren også klar til at blande sig mere i det kommunale selvstyre ved at øremærke flere af pengene.

- Vi har sagt, at pengene skal bruges på dagsinstitutionsområdet, men det kan godt være, at vi ikke har været skarpe nok til at sige, at de kun kan få pengene, hvis de samtidig kan bibeholde det gode niveau.

- Jeg synes ikke, at det er holdbart, at når vi vælger specifikt at prioritere mere pædagogisk personale, at det så ikke slår igennem. Det skal slå igennem. Jeg vil have, at det slår igennem, siger ministeren.

Glæder sig over nye toner

Tilbage i Toftegården i Greve, er Camilla Falck, mor til et af vuggestuens 3-årige børn, dybt bekymret over de få pædagoger.

For eksempel sidder hendes søn på et tidspunkt i dokumentaren i spiserummet med tre andre børn uden voksnes opsyn, fordi de to pædagoger samtidig skal være ude på legepladsen, have børn op fra deres middagslur og klædt dem på.

- Pædagogerne er pressede. Nogen steder har de svært ved at rekruttere pædagogiske ledere og personale, fordi de flygter fra deres fag. Det er under al kritik, siger Camilla Falck.

Derfor glæder det hende at høre, at ministeren er villig til at gå i dialog med de relevante aktører på området.

- Jeg er meget tilfreds med de nye toner fra ministeren, og jeg ser virkelig frem til, at der sker noget på det her område, siger Camilla Falck og fortsætter:

- Jeg vil bare sige, at det med at øremærke et beløb til institutioner er en rigtig god idé. Selvfølgelig går jeg ind for minimumsnormeringer, men hvis vi ikke kan få det, så mener jeg, at et øremærket beløb vil gavne.