Belastet boligområde kan godt bruge Mette Frederiksens opholdsforbud: Vil tage brodden af utrygheden

Regeringens støttepartier er skeptiske overfor statsministerens forslag om et opholdsforbud i uroplagede områder.

Statsminister Mette Frederiksen (S) og regeringen vil indføre opholdsforbud i særlige uroplagede områder. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Ved Askerødbebyggelsen syd for København skal man forbi ét bestemt sted, når man skal ind til boligområdet. Det er den eneste ind- eller udgang.

Her står der ofte nogle og ‘hænger ud’ på en måde, der kan skabe utryghed.

Det fortæller direktøren for Bo-Vest, der administrerer områdets mere end 600 familieboliger.

Her kunne et opholdsforbud, som det statsminister Mette Frederiksen (S) varslede i sin åbningstale i Folketinget tidligere i dag, være et brugbart redskab.

- Hvis et opholdsforbud på nogen måde kan regulere noget af den utryghed der følger med, når bestemte typer hænger ud på faste arealer, så kan jeg godt se ideen, siger Ulrik Brock Hoffmeyer, der er administrerende direktør for Bo-Vest.

Opholdsforbud på parkeringspladser

Ved Folketingets åbning sagde statsminister Mette Frederiksen (S), at regeringen vil give politiet mulighed for at indføre et opholdsforbud i områder, der er præget af uro og utryghed.

- Det kan være på en parkeringsplads i boligområdet eller ved en S-togstation, hvor de her drenge og unge mænd samles og skaber utryghed, sagde Mette Frederiksen.

Straffen for at bryde opholdsforbuddet skal være ‘tydelig, konsekvent og mærkbar’.

- Første gang en bøde på 10.000 kroner, lød det fra Folketingets talerstol.

Hos Venstre tager man godt imod forslaget. Inger Støjberg (V) mener endda, at ideen er kopieret direkte fra partiets sommergruppemøde.

- Og der er jo sådan set ikke noget bedre som opposition, end når en regering går ind og adopterer ens forslag, siger Inger Støjberg om forslaget, som Venstre ‘selvfølgelig’ vil bakke op.

Både Inger Støjberg (V) og Søren Pape Poulsen (K) støtter regeringens forslag om et opholdsforbud. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Støttepartier et skeptiske

Helt så selvfølgelig lyder opbakningen ikke fra regeringens støtteparti Enhedslisten.

- Et opholdsforbud løser ikke noget problem. Et opholdsforbud er en indskrænkning af frihedsrettighederne. Det har vi set forsøgt før, at det er jo ikke det, der stopper kriminaliteten eller som stopper bandekrige, siger retsordfører Rosa Lund (EL).

Radikale Venstres retsordfører kalder opholdsforbuddet for et ‘meget indskrænkende tiltag’.

- Vi kan ikke være med, hvis en forsamling på 10-15 personer med en anden hudfarve kan skabe et opholdsforbud. Det er at gå for langt. De mennesker kunne jo lige så godt stå og tale om en Champions League-kamp i fodbold, der blev spillet dagen forinden, siger Kristian Hegaard (R).

Større forsamlinger af unge skabte utryghed

'Kanalgaden' ligger i Albertslund.

Her har Bo-Vest ligeledes mange boliger, hvor indbyggerne tidligere har oplevet skudepisoder, mens der stadig foregår handel med hash i området.

Den administrerende direktør fortæller også om flere tilfælde af ‘større forsamlinger af unge’, der har skabt utryghed i eller omkring den centrale ‘Kanalgade’.

- Kunne man sige til dem, der står og hænger på bestemte steder, at ’her må I ikke være’, så kan det være med til at tage brodden af noget af den utryghed, som vores beboere oplever.

- Hvis man forestiller sig, at det er ud fra en taktik om at presse og stresse ballademagere, så kan jeg godt forestille mig, at det kan bruges.

- Men det kan næppe stå alene, for der sker jo bare det, at problemerne flytter et andet sted hen, konstaterer Ulrik Brock Hoffmeyer.

'Hvis de ikke kan forstå det, så må de i fængsel'

Efter åbningstalen var statsminister Mette Frederiksen (S) gæst i P1-programmet ‘Slotsholmen’ hvor hun var i krydsild hos blandt andre DR’s politiske korrespondent, Christine Cordsen.

Her svarede hun på, om ikke et opholdsforbud bare vil flytte problemerne.

Tror du ikke bare, at de (ballademagerne, red.) flytter fra Brønshøj Torv til Husum Torv?

- Så må vi jo flytte os efter dem. Det er der, konsekvensen kommer ind. For hvis de ikke kan forstå det, så må de jo i fængsel, lød det fra statsministeren.

Artiklen er opdateret med nyt ordvalg i indledningen af afsnittet om Kanalgaden i Albertslund.