Bendtsen siger nej til fuldt tyrkisk EU-medlemskab

Bendt Bendtsen mener ikke, at Tyrkiet skal have fuldt medlemskab af EU. Han støtter i stedet de konservative kollegaer syd for grænsen i CDU, der mener, at landet skal tilbydes en mellemløsning.

Bendt Bendtsen går imod sine danske partifæller og siger nej til fuldt tyrkisk EU-medlemskab. (Foto: Kristian Juul Pedersen © Scanpix)

Den tidligere vice-statsminister og nuværende spidskandidat til Europa-Parlamentet for de konservative, Bendt Bendtsen, går imod sit partis linje og anbefaler, at Tyrkiet ikke får tilbudt et fuldt medlemskab af EU, skriver Jyllands-Posten.

Det er ikke mere end en måned siden, at hans partifælle udenrigsminister Per Stig Møller understregede, at de årelange forhandlinger mellem EU og Tyrkiet skal føre til fuldt tyrkisk medlemskab. Men det er Bendt Bendtsen nu uenig i.

- Man skal prøve at finde en mellemvej for Tyrkiet. Tyrkiet skal tilbydes et såkaldt privilegeret partnerskab, hvor landet skal tage del i den fælles udenrigs- og sikkerhedspolitik, siger han.

Tysk ide

Inspirationen til forslaget kommer fra de tyske konservative i CDU, der i deres valgprogram forud for Europa-Parlamentsvalget i juni skriver, at "et privilegeret partnerskab med EU er den rigtige løsning for Tyrkiet.

Det er processen omkring Anders Fogh Rasmussens udnævnelse til generalsekretær for Nato, der har fået Bendt Bendtsen til at foreslå den alternative mellemløsning for Tyrkiet.

Tyrkerne kæmpede indædt mod Foghs kandidatur, og det er sådan set fint nok, mener Bendt Bendtsen.

- Det, som var bekymrende, var Tyrkiets motiver bag modstanden mod Fogh - en modstand, der kan sammenfattes under ét ord: ytringsfrihed, siger han.

Rohde og Søvndal: Tyrkiet skal behandles som alle andre

Venstres spidskandidat, Jens Rohde, er enig i, at Tyrkiet næppe bliver klar til et EU-medlemskab lige foreløbigt. Men han mener, at man skal fastholde målet om et fuldt medlemskab.

- Hvis man fra starten smider håndklædet i ringen, får vi ikke forhandlet de kapitler, vi har interesse i - f.eks. partnerskab og samhandel, siger han.

SF's formand, Villy Søvndal, slår fast, at Tyrkiet skal vurderes lige som alle andre ansøgerlande.

- Jeg tror, at Bendtsen har haft et behov for at sige noget med en vis folkelig genklang, siger Villy Søvndal til Jyllands-Posten.

Socialdemokrater: Et udslag af populisme

S-spidskandidat Dan Jørgensen mener, at Bendtsens kursskifte på spørgsmålet om Tyrkiets EU-medlemskab handler om at fiske stemmer forud for valget den 7. juni.

- Det lugter en smule af populisme, når Bendt Bendtsen, der de sidste mange år har været ansvarlig for både De Konservatives og regeringens politik, pludselig vender på en tallerken, siger Dan Jørgensen.

Dan Jørgensen mener, at Bendt Bendtsens holdning kan skade de demokratiske kræfter i Tyrkiet.

- Tyrkerne er på nuværende tidspunkt meget langt fra at leve op til de krav EU stiller. Derfor er det også en lidt hypotetisk diskussion. Vi vil ikke love tyrkerne medlemskab, men Bendt Bendtsen styrker de islamistiske kræfter og bremser reformerne i Tyrkiet, hvis han udelukker dem på forhånd, siger Dan Jørgensen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk